SpaceX отново ще се опита да приземи Falcon 9 на морска платформа

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 януари 2016 в 08:53 2620 0

В края на миналата година се случи това, което мнозина очакваха - компанията SpaceX успя да върне на земята невредима първата степен от ракетата Falcon 9. На 17 януари компанията ще се опита отново да го направи върху платформа в океана, въпреки досегашните два неуспешни опита.

За този старт ще бъде използвана последната актуализирана версия на ракетата Falcon 9 v 1.1, която е с повишена тяга. Според компанията, кацането в морето ще позволи да се използва по-малко гориво, защото платформата за кацане SpaceX се намира достатъчно далеч от началната точка.

Ракетата ще трябва да преодолее по-малка дистанция при кацане на морска платформа, отколкото при кацане на земята в близост до точката на старта. 

Схема на траекториите на първата степен и самата ракета при последния полет с приземяваане на площадка на сушата близо до старта. 

Въпреки това, да се кацне в морето е по-трудно, отколкото на сушата. Първо, самата платформа има ограничени размери. Второ, водната среда не е статична като повърхността на земята. Затова предишните опити на Falcon 9 за кацане на водната платформа се провалиха. Може би сега компанията ще успее и това ще бъде следващото й голямо постижение.

Следващият старт е насрочен за 17 януари. Този път Falcon 9 ще изнесе в орбита спътника на НАСА Jason-3, който ще наблюдава океаните на Земята. Изстрелването ще се извърши от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния. Обикновено стартът извършва от Кейп Канаверал, Флорида. Там бе успешно приземена първата степен на ракетата носител.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !