SpaceX ще се опита отново да приземи степен на Falcon 9 на плаваща платформа

Датата на старта на ракетата е насрочен за 3 май (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 април 2016 в 11:49 2846 0

Кредит SpaceX

Снимка на моментта на кацането на платформата на 8 април

Компанията SpaceX след няколко неуспешни опита, все пак успя да приземи, да върне първата степен на ракетата Falcon 9 на плаваща платформа. Това е много трудно, но компанията на Илон Мъск постигна целта си. Степента, която вече е докарана в хангара на Kennedy Space Center, скоро ще бъде тествана дали става за многократна употреба.

Компанията вече е настроена да повтори успеха си при още по-трудни условия. На 3 май е насрочен следващия старт на ракетата Falcon 9, която трябва да изведе японски комуникационен спътник на орбита от 22 000 км над повърхността на Земята. Заради това ракетата ще трябва да се развие по-висока скорост, отколкото при предишния старт, което означава, че ще й трябва повече гориво. Така остава само една възможност - да се използва плаваща платформа отново. За кацане на сушата горивото няма да стигне.

Стартът ще се осъществи рано сутрин на 3 май, а кацането се усложнява от възможността горивото да се окаже малко и за да се върне степента и на морска платформа.

Според експертите на компанията да се каца на платформа в океана е необходимо само за половината от стартовете, които ще се проведат в бъдеще. Приземяването на сушата е подходящо само в случаите, когато ракетата не е много натоварена или не се изисква висока орбита и горивото ще стигне за завръщане.

Това видео показва как степента на ракетата се транспортира към хангара.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !