Стартъп компания успешно тества ракета с микровълнов двигател за многократна употреба

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 август 2015 в 13:53 5237 1

Кредит Escape Dynamics

Една малка американска компания - Escape Dynamics - обяви, че успешно тествала прототип на микровълнов ракетен двигател, технология, която ще позволи сравнително евтино да се изпращат в орбита малки апарати и сателити.

"Използване на микровълнова тяга за задвижване е това, което ще е следващият гигантски скок в овладяването на космическото пространство", каза президентът на компанията Летиша де Кайо (Laetitia Garriott de Cayeux) по време на презентацията на фирмата на конференцията NewSpace 2015 на 17 юли, съобщава електронното издание Space.com.

"Нашият летателен апарат е изключително прост в сравнение с конвенционалните ракети - той представлява газова бутилка с прикачена турбопомпа, топлообменик и иглена дюза." - коментира Летиша.

По-голямата част от тази система за задвижване не е на космическия кораб, а на Земята - източник на енергия са мощни микровълнови генератори, които предават енергията под формата на тесен лъч към летателния апарат, където тя ще се превърне в топлина, която загрява газа, доставян от резервоара към топлообменика.

По отношение на енергийната ефективност, тази схема е значително по-изгодна, отколкото класическата ракета с твърдо или течно гориво. Ракетата на Escape Dynamics може да работи почти два пъти по-дълго от аналозите от най-ефективните конвенционалните двигатели с водородно гориво при една и съща мощност.

Освен това, като ускорител е много по-евтин за производство и експлоатация, тъй като конструкцията му е много проста. А полезният товар може да заема не 10%, както е в съвременните космически товарни кораби, а 30%. Това ще намали цената за изпращане на товари в орбита.

Плановете на Escape Dynamics включват изграждането на две микровълнови платформи с мощност 400 MW, които ще да изпращат совалки до 200 кг, а "цената на тези стартове ще бъде в стотици пъти по-ниска, отколкото при съществуващите сега ракети" , според ръководителя на компанията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2015 в 16:57

А пряката видимост как ще си я осигурят ?