Стартът на сателита WorldView-4 се отложи за неделя, за да се определи причината за теча

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 септември 2016 в 10:04 3021 0

Кредит NASA

Изстрелването на спътника WorldView-4 с ракетата носител Atlas V, който трябваше да се състои вчера, петък в 14:30 (21:30 българско време) 16 септември, се отлага за неделя.

Половин час преди старта от космодрума Вандерберг в Калифорния специалистите решиха да отложат изстрелването до събота "по технически причини". По-късно шефът на компанията United Launch Aliance (ULA), Тори Бруно заяви, че ще стартът в петък бе отменен поради малък теч, открит по време на зареждане.

"Стартът е насрочен за неделя, 18 септември, за да има допълнително време за оценка на причините за непредвидената ситуация с установените течове по време на зареждане", - заявиха от компанията.

Ракетата Atlas V трябва да изведе на слънчево-синхронна орбита спътника WorldView-4  на компанията DigitalGlobe.

Новият апарат, оборудван с телескоп GeoEye Imaging System-2, е създаден от компанията Lockheed Martin Space Systems. Той е предназначен за многоспектрални панорамни снимки на Земята с висока резолюция. Неговият предшественик, спътникът WorldView-3, бе изстрелян през 2014 г.

Според DigitalGlobe, благодарение на WorldView-4 ще се получават повече данни за промените на нашата планета. Спътникът ще покрива до 680 хиляди квадратни километра земна повърхност на ден.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !