Тържествено събрание 50 години "България - космическа държава" на 19 октомври

БАН Последна промяна на 18 октомври 2022 в 00:01 1833 0

Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при Българската академия на науките чества 50 години под мотото „България – космическа държава“. Тържественото събрание ще се проведе на 19 октомври, от 15:00 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията.

Програмата включва откриване на изложба в 14:00 часа и награждаване на победителите в „Националния детски конкурс – За какво ни е Космосът“.

Учени от Института ще дадат пресконференция за медиите. Тя ще започне в 13:00 часа, в зала „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ (зала 207), ет. 2 в сградата на Българската академия на науките (ул. 15-ти ноември 1).

На първи декември 1972 година в необятния Космос полита първата българска научна апаратура, носеща скромното име Прибор-1 (П-1), създадена от български учени и специалисти. С данните, които изпраща до земните лаборатории, България е призната за космическа държава.

За 50 години Република България се утвърди в космическото семейство като 6-тата страна изпратила двама свои космонавти – Георги Иванов и Александър Александров, ние станахме 3-та страна в света, произвела космическа храна и не на последно място - изобретихме първата в света космическа оранжерия „СВЕТ“, в която за първи път беше отгледана пшеница от семе до семе.

Повече от 150 научни апаратури и уреди защитиха мястото ни сред първите, овладяващи истински и мащабно космическото пространство. Днес оригинални български апарати работят на Международната космическа станция (МКС).

На 19.02.2022 г. беше изстрелян поредния български уред за изследване на космическата радиация „Liulin-SET“ към МКС, а „ЛЮЛИН – МО“ продължава и днес работи в орбита около далечния Марс.

В близко бъдеще се очаква нов наш уред да предаде специфична информация от самата повърхност на Марс. С тези постижения българските учени и специалисти, дадоха своя неоспорим принос за бъдещ полет на космонавти и астронавти до Луната и Марс.

Повече информация на интернет-страницата на ИКИТ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !