Учени астрономи ще говорят по популярни теми за Вселената

БАН Последна промяна на 06 юни 2019 в 12:43 1599 0

Учени астрономи ще презентират популярни теми за Вселената в рамките на съвместна конференция по астрономия. Четиринадесетата ежегодна среща между Субрегионалния европейски астрономически комитет (СРЕАК) и Съюза на астрономите в България (САБ), на която Академията е домакин, ще събере учени от Централна и Югоизточна Европа.

В последния ден на конференцията – 8 юни, от 14.00 до 17.00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. „15-ти ноември“ 1) организаторите са подготвили публични презентации на популярни астрономически теми:

Доц. д-р Светла Цветкова ще говори за магнитните полета на звездите. Тя ще разгледа различните им прояви, стадиите на еволюция на звездите и ще представи интересни примери на звезди, които впечатляват учените с мащабите на техните процеси.

Проф. дфн Илиан Илиев ще разкаже за затъмнението от 29 май 1919 г. и с какво то е допринесло за потвърждаването на Общата теория на относителността и за експедицията на Артър Едингтън.

Д-р Ева Божурова от НАОП Варна ще представи жените астрономи от древността до наши дни, както и техните най-важни научни постижения и открития. Ще се дискутират трудностите, свързани със социалното положение на жените и обществените нагласи, които те са преодолявали.

Конференцията се организира от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН и Съюза на астрономите в България.

Посвещава се на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и 100-годишнината от основаването Международния астрономически съюз – две бележити събития, свързани с развитието на българската и световната наука.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !