Уран мирише ужасно, показа ново изследване

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 април 2018 в 12:16 11322 0

Кредит NASA/Erich Karkoschka (Univ. Arizona)

Астрономите най-сетне разбраха от какво се състоят облаците на Уран и се оказа, че миришат ужасно. За пръв път там бе открит сероводород, газ, който придава отличителния аромат на развалени яйца и газовете от червата на хората, страдащи от метеоризъм.

Въпреки десетилетията наблюдения бе трудно да се определи състава на облаците на Уран.

Знаем, че в атмосферата му има метан. Знаем също, че има водород и хелий, благодарение на наблюденията, направени от сондата Voyager 2, докато преминаваше покрай него.

Но концентрацията на други съединения, като вода, амоняк и сероводород, е малко по-трудно да се определи, тъй като планетата е толкова далеч и толкова бледа в нашите телескопи.

Но оборудването и техниките се подобряват непрекъснато и сега международен екип астрономи намери нов начин да използва мощния телескоп Gemini, за да изследва Уран.

И така най-подробният досега спектроскопски анализ на облаците на Уран стана факт, благодарение 8-метровия инфрачервен интегрален спектрометър (Near-Infrared Integral Field Spectrometer - NIFS). 

Изследването на екип, воден от планетарния физик Патрик Ъруин (Patrick Irwin) от Оксфордския университете публикувано в списание Nature Astronomy  

Екипът анализира отразената слънчева светлина от района точно над видимия облачен слой и със сигурност откри наличието на сероводород - слабо, но несъмнено.

Резултатът решава дългогодишния спор в астрономията - дали сероводородът или амонякът доминират в облаците на Уран.

Той също така отличава Уран от вътрешните газови планети на Слънчевата ни система, Юпитер и Сатурн, в чиято атмосферата има много амоняк, но не и сероводород и намеква, че и съставът н а Нептун може да е подобен на този на Уран, който е още по-далеч.

На това може да подскаже нещо и за това как се е формирала нашата Слънчева система.

"По време на образуването на Слънчевата система балансът между азот и сяра (а оттам и амоняк и новооткрития сероводород на Уран) се определя от температурата и местоположението на планетата", обяснява планетарният учен Лий Флетчър (Leigh Fletcher) от Университета в Лестър.

Това означава, че газовите гиганти Сатурн и Юпитер вероятно са се оформили отделно от ледените планети Уран и Нептун - и всички те  - отделно от скалистите вътрешни планети Меркурий, Венера, Земята и Марс.

Предстоящото поколение наземни и космически телескопи, като например телескопът Giant Magellan Telescope и космическият телескоп James Webb, може да дадат малко по-детайлни данни.

Но за да бъде направен наистина подробен анализ, ще трябва да се изпрати космическа сонда за проучване на Уран. НАСА вече извърши проучване за такава сонда, въпреки че няма да бъде пусната в течение на поне няколко години, ако въобще такава мисията бъде одобрена.

Но ако някога изпратим хора там, което, естествено, няма да е скоро (все още ни е трудно да достигнем до Марс, а Уран е почти пет пъти по-далеч), миризмата на амоняк и сероводород би била най-малкият ни проблем.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !