Вино в космоса? 12 бутилки ще стареят на МКС

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 ноември 2019 в 01:09 5430 0

Кредит pixabay

Необичаен товар замина към Международната космическа станция (МКС) миналия уикенд. Измежду 3 720 килограма оборудване за изследвания, запаси за екипажа и други материали, изпратени с ракета на Northrop Grumman, се намират и дванадесет бутилки вино.

За съжаление то не е предназначено за употреба от астронавтите. Вината, чиито сортове се пазят в тайна, са дело на френската стартъп компания Space Cargo Unlimited, която кръщава мисията си с латинското име “Vitis Vinum in Spatium Experimentia", което се превежда като "Винено грозде в космически експеримент". Целта на проекта е да се изучат ефектите на микрогравитацията и космическата гравитация върху стареенето на виното.

През следващите дванадесет месеца виното ще остане на МКС, затворено в стъклените си бутилки, докато проби от същия съд стареят едновременно с това на Земята. След като космическото вино се върне обратно, учените ще изследват и двете проби, за да определят как се отразява стареенето в космоса и дали вкусът и ароматът на виното са се променили. 

Това не е първият път, когато ферментирали напитки са изпратени в космоса. Всъщност бира и уиски вече са пътували извън Земята. Руските космонавти на станцията Мир са пиели и коняк, по препоръка на лекар, който е смятал, че това има ползи за здравето.

Проектът на Space Cargo има освен научна и търговска цел. Бизнес моделът на компанията има и система, в която изследванията ще бъдат финансирани отчасти чрез продажба на луксозни стоки. На заможните спонсори, наречени патрони на проекта, ще бъдат предложени персонализирани комплекти, включващи предмети, били в космоса. Най-важната част в тях ще бъде бутилка от космическото вино.

Такъв план, макар и особен, не е невъзможен. Във времената, в които бюджета на NASA е безпрецедентно ограничен, бъдещето може да разчита повече на космически PR кампании, подобни на тази. 

Източник: Futurism - This Startup Is Aging Red Wine on the International Space Station

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !