Земните червеи се чувстват добре в марсианска почва (видео)

Червеите са важни за почвеното плодородие

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 ноември 2017 в 00:21 7857 1

Кредит Wieger Wamelink

Земните червеи изглежда се чувстват добре в симулирана марсианска почва.

Холандски учен намери два земни червея второ поколение във почвата, която е трябвало да симулира тази на повърхността на Марс, съобщава Popular Science.

Засега учените не разполагат с истинска марсианска почва. Затова Вигър Вамелинк (Wieger Wamelink), биолог в Университета във Вагенинген, купува "марсианска" почва от НАСА. Американската космическа агенция продава такава имитация, която се състои от почва от вулканите на Хаваите и пустинята Мохаве, а след това я стерилизира, за да наподоби безжизнената марсианска среда. Вамелинк и неговия изследователски екип след това изпозват тази почва за различни експерименти. Те добавят възрастни червеи, които не само са оцеляват, но се и възпроизвеждат.

"Това отиде много по-далеч, отколкото очаквахме", коментира Вамелинк.

Както отбелязват изследователите, експериментът е важен, за да се разбере дали жителите на марсианските колонии ще могат да се хранят сами, като отглеждат растения. Червеите са важни за почвеното плодородие, те преработват разлагащи се растителни останки и движенията им обогатяват почвата с кислород.

По време  на изследването учените поставят червеите в саксии с аналога на марсианската почва, в които са засадени различни видове семена. За радост на биолозите домати, пшеница, рукола, кресон, синап и диво растение, наречено тлъстига, виреят добре.

Оказа се също, че червеите ще могат да копаят тунелчетата си на Марс, както го правят на Земята. Освен това успяват да отгледат и потомство.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

01.12 2017 в 22:19

Да бе ...
Какво правим с растенията - ендемити?
Хаваите и Мохаве може да са гърч за туристите, ама комбинацията им да е химически аналог на Марс ... А там ще се окаже нещо една идея повече или по-малко, или изобщо няма да го има, или ще има още нещо, и въпросния Вамелинк, ще отиде верно по-далече, отколкото е очаквал. Примерно в дивотиите на Стивън Кинг, или в моргата за червеи:)