Звезда избухна, оцеля и експлодира отново след 60 години (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 ноември 2017 в 15:14 6341 3

Масивна звезда достига до края на живота - концепция на художника за свръхнова. M. Kornmesser/ESO

Международен екип астрономи, ръководен от Университета в Карнеги (САЩ), откри звезда, която избухва няколко пъти в продължение на 60 години, съобщи space.com.

Проучването, публикувано в Nature, противоречи на текущите идеи за края на живота на звездите.

През септември 2014 г. екипът астрономи от групата Palomar Transient Factory откри на небето нов взрив на iPTF14hls.

Светлината, отделена от събитието, е анализирана за скорост и химичен състав на материала, изхвърлен по време на избухването.

Анализът показва, че това е свръхнова тип II-Р и в този случай няма нищо странно, докато няколко месеца по-късно свръхновата става по-ярка.

В продължение на две години iPTF14hls става по-ярка на пет пъти, което е необичайно за свръхновите, които изчезват обикновено за около 100 дни. Източник: Nature 

Свръхновите тип II-Р обикновено остават ярки за около 100 дни. Но iPTF14hls запазва яркостта си повече от 600 дни! Освен това архивните данни показват експлозия на същото място през 1954 г. Оказа се, че тази звезда е избухвала преди повече от половин век, оцеляла и експлодирала отново през 2014 г.

Инструментът SED Machine, конструиран от Ник Конидарис (Nick Konidaris) и колегите му от Калифорнийския технологичен институт е от ключово значение за анализа на светлина от iPTF14hls, която потъмнява и изсветлява най-малко пет пъти за две години. "SED Machine" е в състояние бързо да класифицира свръхновите и други краткотрайни астрономически събития.

Изображението отляво, получено от обсерваторията Sky Survey, показва предполагаемата експлозия на iPTF14hls през 1954 г., която не се вижда на по-късната снимка, направена през 1993 г. (вдясно). Смята се, че свръхновите експлодират само веднъж, блестят в продължение на няколко месеца и след това изчезват, но iPTF14hls има поне две експлозии за 60 години. Източник: POSS/DSS/LCO/S. Wilkinson

Звездните взривове разказват на астрономите за произхода на по-голямата част от материала, който съставя Вселената.

Експлозия на свръхнова дори може да предизвика създаването на звезда, подобна на нашата.

"Класифицирането на краткосрочните небесни явления е невероятно трудно. Ето защо изградихме SED Machine. Но не очаквах, че това ще помогне да се анализира експлозията на толкова странна звезда като звездата-зомби", - разказва Ник Конидарис, водещ автор на проучването от Университета Карнеги.

Учените ще продължат да наблюдават iPTF14hls и да търсят подобни експлозии с надеждата да разкрият тайната на оцеляването на такива космически обекти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

10.11 2017 в 12:31

Кислородна е бомбата в тая схема. Водородът само боядисва отвън (ако го има).

23293

2

Стефан

10.11 2017 в 01:59

Аз па не разбрах на кво се чудят.
Тия работи са забранени от Женевската конвенция, та да не говоря глупости, ама.
Турете една пълна кибритена кутия в една празна цигарена, а после подпалете едновременно всички клечки. Ще видите същото.
Ми, гръмнала е по схемата на стара водородна бомба, не виждам сензацията.

15914

1

поп Дръвчо

09.11 2017 в 17:57

Интересно как пък решиха че явлението е именно свръхнова II-P - никак, ама никак не прилича на светлинната крива на този вид.