Днес Excel има рожден ден

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 септември 2021 в 00:00 42824 0

Днес, 30 септември, популярното приложение за работа с електронни таблици Microsoft Excel има рожден ден.

В края на 1984 г. четирима младежи се събират в малък хотел край Сиатъл и в продължение на 3 дни програмират и дискутират, за да създадат нов софтуерен продукт, който днес, 37 години по-късно е на около 1, 2 милиарда компютъра и всеки 6-ти човек на света я ползва.

Четиримата ентусиасти са Бил Гейтс, Дъг Клъндър, Джейб Блументал и Чарлз Симони. Благодарение на техните усилия и на още 10-тина души няколко месеца по-късно се появил продукт, който те нарекли в началото "Mr. Speadsheet", но малко преди да го пуснат официално на пазара, някой си от отдела по маркетинг предлага друго име - "Excel".

 Хотелът Red Lion приютил четиримата създатрели на Excel - Бил Гейтс, Дъг Клъндър, Джейб Блументал и Чарлз Симони.

Всъщност през 1982 г. Microsoft пуска на пазара първата си електронна таблица Multiplan, която обаче отстъпва в MS-DOS системите пред господстващия по онова време Lotus 1-2-3.

Но през януари 1984 се случва нещо, което определя съдбата на Microsoft, Бил Гейтс, в частност раждането на Excel и въобще това което се случи със софтуера в последните десетилетия. Появява се Macintosh на Apple с революционния си нов GUI (графичен интерфейс), който прати DOS-овските операционни системи в историята.

И на въпросната среща в хотел Red Lion четиримата - Бил Гейтс, Дъг Клъндър, Джейб Блументал и Чарлз Симони - решават да изоставят MS-DOS и да насочат усилията си към разработването на софтуер, който да работи с графичния интерфейс и операционната система на Apple.

Към проекта се присъединяват няколко души – Джон ДеВаан (по-късно шеф на Office отдела в Microsoft), Майк Кос (днес водещ софтуерен инженер в Google), Джефри Харбърс (който по-късно ще се превърне в един главните софтуерни архитекти на бъдещия Microsoft Office), и Джеф Райкс (който тогава е шеф на Microsoft Business division и първият му сериозен проект е Multiplan).

Целта е да създадат "продукт, който да прави всичко, каквото правят VisiCalc и Lotus 123, но по-добре и по-бързо."

Така Excel 1.0 се появява не на платформата Windows, както може би си мислите, а в средата на Apple Macintosh

Сyтpинтa нa 30 ceптeмвpи, 1985 г. няколко бройки от първата версия на Excel за Macintosh, Excel 1.0 са изпратени до най-близкия софтуерен магазин. Така започва историята на този легендарен продукт.

Версията за Microsoft е пусната след малко повече от две години по-късно, през ноември 1987 г., с номер 2.0.

Lotus не бързат да пускат 1-2-3 за Windows и Excel от 1988 започва да изпреварва по продажби 1-2-3, което в крайна сметка помогна на Microsoft постигне позицията на водещ разработчик на софтуер. Microsoft укрепва предимството си с излизането на всяка нова версия, което се случваше около всеки две години. Текущата версия за Windows е Excel 15,. Текущата версия за платформата Mac OS X - 2015 Excel 15.0.

В началото на пътя си Excel е стана обект на иск за запазена марка от друга компания, която вече продавала софтуерен пакет, наречен "Excel". В резултат на това Microsoft бил задължен да използва името "Microsoft Excel" във всичките си официални изявления за пресата и правните документи. Но с течение на времето тази практика е била забравена, а Microsoft най-накрая отстранява проблема като придобива запазената марка на другата програма. Освен това Microsoft решават да използват буквите XL като съкратено наименование на програмата в иконката и разширението на файла по подразбиране в Excel - .xls.

В сравнение с първите таблични програми Excel предоставя много нови възможности на потребителския интерфейс, но същността му остава същата: като програма-прародител, Visicalc, организирани в редове и колони клетки, които може да съдържат данни и формули с относителни или абсолютни препратки към други клетки.

Excel е първата електронна таблица, която позволява на потребителите да променят външния вид на таблица на екрана: шрифтове, символи и външен вид на клетките.

Но не само това. Excel е и първият, който въвежда метода "intelligent recalc" (интелигентно преобразуване на клетки). Вместо програмата да се преизчислява всички клетки в работния лист, когато една клетка е променена, тя избирателно преизчислява само клетките, засегнати от промяната. Екипът на Excel е толкова обсебен от функционалността "recalc" , че си правят тениски с надпис "Excel - Recalc or Die".

Ранните таблични програми преизчисляваха всички клетки; Това се правеше или след всяка промяна (за големи масиви това изискваше дълго време), или по команда от потребителя (непреизчислените клетки пък можеше да объркат потребителите). 

Още за Microsoft Excel

  • Excel 4.0 (1992) e първата версия на Excel, която съдържа т.нар. "Великденски яйца" (easter egg) – характерни за ранните версии на повечето Microsoft продукти скрити анимации или графични изненади някъде вътре в програмата, които не са обявявани официално (в тази версия е анимирана закачка с конкурента им Lotus 123). Други по-известни "easter egg" са подобната на Doom игра "The Hall of Tortured Souls", симулатор за авио-полети и др. Последната версия на Excel с "easter egg" е Excel 2000.
  • Версия 5.0 на Excel (1993) за първи път включва Visual Basic for Applications (VBA), програмният език, базиран на Visual Basic ,който добавя възможности за автоматизиране на задачите в Excel и осигурява т.нар. user-defined functions (UDF) за използване на работните листове. VBA обаче прави Excel мишена за т.нар. macro вируси. Това първоначално коства доста главоболия на Microsoft и от компанията са принудени да добавят опция за пълното изключване на макросите и съответно – включването им при наличие на надежден сертификат за сигурност.
  • Microsoft Excel 95, е първата "major" версия след Excel 5.0, официално няма версия Excel 6.0.
  • Excel 2010 (v14.0) – част от Office 2010, е "major" версия на Excel след v12.0 (Excel 2007), версия 13 е "прескочена" (заради фаталното число).
  • Концепцията за Pivot таблиците, днес неразривна част от Excel е разработена от софтуерния инженер от Масачузетс – Пито Салас. Първоначално тя е приложена в продукта на Lotus "Improv" за платформата на Стив Джобс – NeXT през 1991 г. От Excel 95 насам "PivotTable" присъства и във всички следващи версии на Excel.
  • В Excel 2007 за първи път е въведено т.нар. Ribbon меню.
  • В Excel можете да върнете (undo) последните си 100 действия.
  • Всеки работен лист на Excel съдържа 1,048,576 реда и 16,384 колони.
  • В един работен лист можете да използвате до 512 шрифта.
  • Всяка функция в Excel може да има до 255 аргумента.
  • Може да highlight-нете до 32 767 клетки във всеки работен лист в Excel.
  • Възможностите за zoom-ване в Excel са от 10% до 400%.
  • Не може да наименувате работен лист с думата "History".
  • Максимумът символи в името на работен лист в Excel е 31.
  • Не може да използвате в името на работния лист в Excel следните символи:  "слаш" черти \ /,  звезда *,  големи скоби [ ], двуеточие : и въпросителен знак ?
  • Боб Умлас е най-дългогодишният носител на наградата Microsoft MVP за Excel – 20 години (откакто е учредена MVP програмата през 1995 г.).
  • Някои любопитни проекти и игри, създадени с помощта на Microsoft Excel.
  • Видео (Runaway Train на AC/DC), създадено с помощта на Microsoft Excel.

И накрая отново: Честит рожден ден, Excel – най-великата програма, създавана някога от Microsoft.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !