IT бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година

Катя Димитрова Последна промяна на 12 юли 2016 в 08:00 2814 0

Кредит МОН

ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година в средното образование. Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева с ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Организацията възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение. „ИТ бройките в университетите не достигат за бизнеса и затова се обръщаме към средното образование“, посочи Стамен Кочков, председател на БАСКОМ. В рамките на 2-3 години учениците могат да станат специалисти по програмиране.

Асоциацията също иска да подготвя учители за системата. Бизнесът разработва три пилотни проекта в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, в Математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София. За целта ще отделим и собствен финансов ресурс до 500 000 лв., каза Кочков.

БАСКОМ настоява държавата в лицето на Министерство на образованието и науката да подкрепи финансово разширяването на проекта до създаването на 20 центъра в страната. Освен това да бъдат обхванати и учениците извън професионалното образование.

Вицепремиерът Меглена Кунева подкрепи инициативата. „Искаме дългосрочна работа по проекта и устойчивост, за да се отделят средства и от бюджета“, каза тя. Според нея е важно добавената стойност на проекта, икономическият модел, заплатата, с която ще започват работа учителите и мотивирането им в ИТ образованието.

Също така трябва да се видят резултатите какъв процент от децата получават реализация след това в ИТ сектора или продължават по тази специалност в университет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !