Легендарната нацистка машина "Енигма" е намерена на дъното на Балтийско море

Ваня Милева Последна промяна на 07 декември 2020 в 08:00 12546 3

Почиствайки дъното на Балтийско море от риболовни мрежи германски водолази намират рядка находка - криптиращата машина "Енигма", използвана от нацистите за изпращане на кодирани съобщения по време на Втората световна война. 

Водолазите, членове на екологична група от WWF, в началото предполагат, че са намерили пишеща машина, заплетена в мрежи на дъното на залива Гелтинг. Когато обаче я показват на подводния археолог Флориан Хубер (Florian Huber), той бързо осъзнава историческото значение на находката.

„През последните 20 години направих много интересни и странни открития. Но никога не съм и мечтал, че един ден ще намерим една от легендарните машини Енигма“, коментира Хубер.

Германските военни използват машините "Енигма" за изпращане и получаване на секретни съобщения по време на Втората световна война.

Дълго време британските криптографи работят неуморно, за да дешифрират кодовете, които се променят на всеки 24 часа, но не могат да се справят с разгадаването на тези съобщения.

Британският математик Алън Тюринг, смятан за баща на съвременните компютри, разбива кода през 1941 г. в началото на 40-те години, което помогна на съюзниците да спечелят предимство във войната.

Пробивът помага на съюзниците да дешифрират ключови радиосъобщения за движението на германските войски. Историците смятат, че това е съкратило войната с около две години.

Малко преди капитулацията на Германия през май 1945 г., екипажите на около 50 подводници изпълняват заповедта да потопят корабите си в залива Гьолтинг, близо до датската граница, за да не попаднат в ръцете на врага. Унищожаването на машините за криптиране е било част от заповедта.

„Подозираме, че откритата от нас Енигма също е била унищожена във връзка с тази заповед“, обяснява Хубер.

"Енигма" е като пишеща машина - има клавиатура и колела, които криптират съобщенията. Днес експертите знаят за съществуването само на няколкостотин от тези машини, на аукционите цената им досстига до десетки хиляди евро. Находката на водолазите обаче ще бъде пренесена в археологическия музей в германския град Шлезвиг.

Източник: Divers Discover a Legendary Nazi Enigma Machine in The Baltic Sea, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3050

3

JTzvetkov

09.12 2020 в 13:01

Ако намерената машина е от времето на Втората световна война значи е нацистка.

Иначе да благодарим на много работливите и всезнаещи коментатори по-долу, който ни информират с всеизвестни неща налични дори и в уикипедия :)

12688

2

Emil Kasamakov

07.12 2020 в 23:17

Ами тя си е именно германска и при това не е Машината, ами са няколко. А нацистите ги усъвършенстват. Но в медиите е по-лесно да се преписват митове, отколкото да си седнат на задника да прочетат нещо.

Първата Енигма е от началото на 20-те години. И кодът не е разбит от Тюринг, а от поляците в началото на 30-те, преди още Хитлер да дойде на власт. После нацистите пускат нова версия, а поляците пък правят собствени реконструкции и пак са в крачка.

Затова британците се справят толкова бързо – още през зимата на 1939. Защото веднага след началото на войната успяват да изтеглят полските криптолози, заедно с техните машини и с решаващата полска помощ Тюринг проектира своята декриптираща машина до края на годината. Като тя започва работа още през март 1940. А не през 1941, както ни лъжат мързеливите преписвачи от Офнюз.

А Енигмите са няколко, защото освен първата от 20-те е имало 3-роторни за ВВС и Сухопътните сили, 4-роторни за флота, отделно е имало италиански и японски модификации.

15914

1

поп Дръвчо

07.12 2020 в 14:00

Интересно как машината е нацистка, а не просто германска.