На днешната дата е роден акад. Благовест Сендов

БАН Последна промяна на 08 февруари 2023 в 00:00 9130 0

Акад. Благовест Сендов с акад. Стечкин

На 8 февруари 1932 година в Станимака (днес Асеновград) е роден академик Благовест Сендов - световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик.

Той е бил най-младият доктор на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет. Бил е декан на Математическия факултет при Софийския университет, ректор на Софийския университет, председател на БАН, председател на 37-то Народно събрание, посланик на България в Япония, както и член на редица чуждестранни академии.

Акад. Сендов е пионер в редица нововъведения в областта на образованието. През 70-те години на ХХ век акад. Сендов въведе в Математическия факултет на Софийския университет тристепенното обучение (бакалавър, магистър и аспирант – понастоящем докторант), което сега е широко разпространено във всички университети. През 80-те години създадената от него Проблемна група в образованието предложи нови методи на преподаване в училище, основаващи се и на зараждащите се модерни технологии.

Научните интереси и постижения на акад. Сендов са в областта на теорията на апроксимациите, математическото моделиране (по-специално в математическата биология), числените методи и информатиката, както и в направление „Хаусдорфови апроксимации“, чието начало той поставя. Акад. Благовест Сендов създава световноизвестна българска школа в тези направления.

В периода 1988-1991 г. академик Сендов е председател на БАН. По време на събитието ще бъдат показани снимки за неговия мандат от фонда на Научния архив на БАН. Изложба с книги от личната библиотека на акад. Сендов ще покаже Централната библиотека на БАН. През 1992 г. в Централната библиотека постъпва като дарение неговата лична библиотека. Колекцията наброява 570 заглавия на книги и над 100 периодични изданияк. Във фонда на библиотеката се съхраняват и над 80 заглавия на книги и статии от акад. Благовест Сендов и 14 заглавия в съавторство.

С биографията на акад. Сендов можете да се запознаете във Виртуалния музей Математиката и информатиката в България

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !