Награждаване в БАН на българските лауреати от Австралийското математическо състезание

Математически таланти честват 15-годишнината на Ученическия институт по математика и информатика

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юни 2015 в 16:26 3134 0

Кредит afbulgaria.org

Тържество, посветено на връчването на медали от Австралийско математическо състезание на участници от България и честването на 15-годишнината на Ученическия институт по математика и информатика, ще се проведе утре, 4 юни 2015 г., от 16:00 часа, в Големия салон на Българската академия на науките (ул. „15 ноември” 1).

Българските ученици, лауреати от международното състезание за 2014 г. ще бъдат наградени от Н. Пр. Джон Грифин, посланик на Австралия за България.

Организатори са Институтът по математика и информатика при БАН, Съюзът на математиците в България, фондация „Еврика“, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и Американска фондация за България.

Австралийското математическо състезание (АМС) е международно състезание за ученици от 3 до 12 клас и се организира от Австралийския математически тръст. Провежда се на английски език. Конкурсът е разделен на 5 възрастови групи. В него участват около половин милион ученици от 38 държави. В България официално се провежда от 1992 г. по инициатива на Института по математика и информатика при БАН и Съюза на математиците в България. Оттогава до сега всяка година има български медалисти. През 2014 г. българските участници в АМС са 440, 3 от тях спечелиха медал:

1. Златина Милева, Варна Математическа гимназия, 7-ми клас;
2. Гергана Сотирова, Варна Математическа гимназия, 8 клас;
3. Деница Маркова, Софийска Математическа гимназия, 10 клас.

Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) е основан през септември 2000 г. като една от инициативите на българската математическа общност за отбелязване на 2000-та година, обявена от ЮНЕСКО за Световна година на  математиката. Учредители са Съюзът на математиците в България (СМБ), фондация Еврика, Международна фондация "Св. Св. Кирил и  Методий" и Институтът по математика и информатика (ИМИ) при БАН.

УчИМИ е нова форма за изява и развитие на  ученици от 8 до 12 клас със склонност към изследователска дейност в областта на математиката и информатиката. В рамките на една учебна година Ученическият институт провежда две конкурсни сесии – Ученическа конференция в средата на януари и Ученическа секция по време на Пролетната конференция на СМБ. Годишно се разработват близо 100 проекта от около 140 ученика от повече от 20 града в България.

Авторите на много проекти още на ученическа възраст публикуват статии в специализирани научни списания и трудове на конференции. Възпитаниците на УчИМИ се връщат с награди от най-престижните европейски форуми за млади учени и от научни фестивали, организирани в САЩ. За изминалите 15 години 9 пъти проекти на български участници в научноизследователската програма Research Science Institute – RSI са попадали в престижната петица на най-добрите разработки в съответната година. По този показател България отстъпва само на САЩ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !