Нигерийски математик е заявил, че е намерил решението на задача за 1 млн долара

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 ноември 2015 в 11:13 46116 14

Опиеми Енох

Нигерийски математик е заявил, че е намерил решението на една от списъка от седем математически "Задачи на хилядолетието" (Millennium Prize Problems) на Института Клей, който дава по 1 млн долара за решение на всяка.

Става дума за т.н. хипотеза на Риман, върху чието доказателство математиците от цял ​​свят работят повече от 150 години.

Математикът е професор Опиеми Енох (Opeyemi Enoch) от Нигерийския Федерален университета в град Ойе-Екити, съобщава ВВС.

След справка в Wikipedia можем да научим, че хипотезата на Риман е формулирана от Бернхард Риман през 1859 и оттогава нито е отхвърлена, нито потвърдена Самата хипотеза е построена около математически обект, наречен дзета-функция, която е свързана с простите числа, т. е. с числата, които нямат делител, освен себе си и 1(например, 17 или 29). 

Разпределението на простите числа сред естествените числа е отчасти подредено и отчасти случайно. Изследването на това разпределение засяга най-дълбоките въпроси на съвременната математика, както и много области на "реалния" свят, като криптографията или квантовата механика.

Риман е открил, че броят на простите числа, които не надвишават - функцията на разпределение на прости числа, означена с  се изразява чрез разпределението на така наречените "нетривиални нули" на дзета функцията. Звучи сложно и е така, но през 2004 година известният математик и популяризатор на науката Джон Дербишир издава книгата "Prime Obsession" ("Просто мания" или "Мания по простите числа"), която получава в същата година наградата на математическата Асоциация на САЩ и наградата "Ойлер". В предговора й авторът твърди, че ако някой не разбере хипотезата на Риман, след като прочете неговата книга, никога няма да я разбере. (в какво се състои най-бегло може да добиете представа в "Хипотезата на Риман за лаици ").

Нигерийският математик е представил своето доказателство на хипотезата пред колегите си във Федерален университета в град Ойе-Екити. Пресслужбата на университета потвърди правилността на доказателството. По-рано, математикът, както се съобщава от института, е работил по моделиране на системи, които позволяват на звука да произвежда енергия.

От математическия институт Клей (Кеймбридж) смятат хипотезата на Риман за недоказана. От там заявяват, че за да се потвърди постижението, трябва то да се публикува в международното списание с висок импакт фактор (висока репутация) и да се верифицира (провери) от научната общност, съобщава CNN.

През 2014 г. казахстанският учен Мухтарбай Отелбаев, доктор на физико-математическите науки и директор на Евразийския математически институт, заяви, че е намерил решение на друга "задача на хилядолетието" - съществуването и гладкостта на решението на уравнението на Навие - Стокс, но работата на казахския математик не издържа проверката.

Последния път, когато една от седемте "Задачи на хилядолетието" , доказателство за хипотезата на Поанкаре е решена през 2002 г. от руския математик Григорий Перелман. Откритието е признато от международната научна общност, но Перелман отказва наградата в размер на 1 млн долара, присъдена му през 2010 г. от Института по математика Клей.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2015 в 23:34

Няма и препринт. Ще следим развитието на новината.

24.11 2015 в 12:17

Ne e nuzhno da e publikuvana za da e dostupna. Priprint niama li?

24.11 2015 в 12:17

Ne e nuzhno da e publikuvana za da e dostupna. Priprint niama li?

24.11 2015 в 11:11

gravity, още не я е публикувал. Но има съмнения, че е успял: http://www.gizmodo.com.au/2015/11/sorry-the-riemann-hypothesis-has-almost-certainly-not-been-solved/

24.11 2015 в 10:20

Link kum statijata mu ima li?

21.11 2015 в 21:57

Расиски коментари! Евала професор Енох!

20.11 2015 в 08:55

Кочубей: "Преди 150 години никой не си е представял че може да има такова падение, негър президент на САЩ!"

През 1888 Фредерик Тейлър минава първия кръг предварителни избори на конгрес на Републиканската партия. Явно все някой си е представял черен президент.

19.11 2015 в 15:37

Че е черен - нема лошо. Не знам кой го набеди за религиозен по-долу ама дедо ви поп досега е срещал само от другия вид математици.

Тя самата математика е повече от религия.

Плюс това да почакаме и ще видим - може пък да не е успял.

19.11 2015 в 14:41

На Обама корените са от Нигерия. Преди време по телевизията показваха показваха баба му. Жената живее в колиба и се чувства добре. Тоя математик също може да е рода на Обама. Преди 150 години никой не си е представял че може да има такова падение, негър президент на САЩ! Защо да няма и "велик" математик негър? Бялата раса вече е дала каквото може. Сега е време черните да лидерстват.

19.11 2015 в 14:17

За съжаление изобщо не е виц нито пък кратък че си български ганьо! !!