Предсмъртните записки на украинския математик Константин Олмезов

Манол Пейков Последна промяна на 26 март 2022 в 11:08 14616 0

На 20-и март украинският математик Константин Олмезов слага край на живота си, след като е задържан при опит да напусне Русия заради водената от нея война в Украйна.

Родом от Донецк, той идва в Москва през 2018-а, за да се занимава с наука. Записва аспирантура и става асистент в катедрата по дискретна математика на Московския технически университет.

След нахлуването на руската армия в Украйна той се опитва да напусне страната и да се върне в родината си – "за да я защитавам от онези, които се опитват да ми я отнемат", както сам заявява по-късно.

Преди да се качи в автобуса е арестуван за "дребно хулиганство" (под претекст, че "нарушава обществените порядки във влака" – макар той самият да е убеден, че причината е съвсем друга). Получава административно наказание – задържан е в изолатор за 15 дни.

След излизането от изолатора, въпреки усилията на научния му ръководител, който му урежда прехвърляне в австрийски университет и му купува самолетен билет, Олмезов се самоубива.

Ето част от предсмъртните му записки.

"Много обичам Донецк – макар и със странна любов. Въпреки отвратителното ми детство, това все пак е градът, където написах първата си програма, първото стихотворение, за пръв път излязох на [театрална] сцена, спечелих първите си пари.
Град, в който всяка лавка и всяка извита пътечка във всеки парк е пропит за мен с някаква своя рима, някаква задача, която съм решавал точно там, имена, лица, приятни и ужасни събития. Всеки ъгъл на всяка пътечка."

"Много обичам Киев – градът, където за първи път поведох самостоятелен живот, за първи път преживях глад и самота, за първи път истински се влюбих, написах най-добрите си стихотворения.
Докато бях там имаше дни, когато пишех по две стихотворения на ден – повече не съм писал никога. Всеки мост над Русановския канал, всяко дърво в гората зад Лисова, всяка лавка в Парка на победата са пропити за мен със своя болка и своя любов."

"Много обичам Москва – градът, където за първи път се изправих "на крака", придобих материална самостоятелност, където доказах първите си и единствени теореми, където за първи път повярвах в своите сили. Където е Царичино!"

"Дойдох в Русия през 2018-а, за да се занимавам с наука. Дойдох, защото се влюбих в наука, която в Украйна не беше застъпена – адитивната комбинаторика.

Влюбих се истински, безумно – както човек се влюбва в друг човек. Прекарвах с нея нощи и дни. Не бях твърде усърден в тази любов, научните ми успехи са много скромни, но в това всъщност няма никакво противоречие, понеже с обичайната любов се справям още по-зле."

"Несвободата за мен е по-лоша от смъртта. Има само два начина да се бориш с несвободата – пригаждане и неприемане.
Пригаждане е когато цял живот си избирал свободно как да живееш, а след това те затварят – и ти започваш да избираш коя книга да четеш, докато си затворен.

Аз мога да се боря с несвободата само чрез неприемане, чрез отказ да пребивавам в самата ситуация на несвобода – ако ми пречат да избирам как и къде да живея, предпочитам просто да не живея."

Превод Манол Пейков. Via Meduza

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !