Рекордът за най-голямо просто число в света е разбит отново

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 януари 2018 в 14:21 17215 0

Докато по-голямата част от света се радва на почивката между Коледа и Нова година, компютрите в  Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) работят усилено, а резултатът е откриването на най-голямото известно просто число, 2 77232971 -1. 

Да се публикува числото в пълен размер е невъзможно, тъй като е с дължина повече от 23 милиона цифри и компресиран текстовият файл на цялото число ще е 10 мегабайта.

Въпреки че мина малко под две години от предишния рекорд, такива събития преди бяха доста чести. През първите осем години на това хилядолетие, рекордът е бил чупен седем пъти, но през последните девет години, са добавени само три рекордьора.

Най-новото просто число е толкова голям, че бяха необходими шест дни, за да се провери. След като това се случи, GIMPS обяви в съобщение на медиите, че е открито най-голямото досега просто число, което е 50-то известно Мерсеново просто число. Това означава, че може да се представи под формата на 2 P -1, където P е също просто число. Познати досега са мерсеновите прости числа 31 (2 5 -1) и 127 (2 7 -1). Мерсеновите прости числа вълнуват теоретиците, защото те може да се използват за генериране на "съвършени числа", такива, чиито делители съставят тяхната стойност. Например, освен на себе си 28 се дели на 1, 2, 4, 7, и 14, които събрани са равни на 28.

Въпреки, че Евклид доказа, че ако 2 P -1 е просто число, то 2 P-1 * (2 P -1) е съвършено число през 350 г. пр.н.е., френският монах Марен Мерсен е дал името си на хипотезата, според която може се използват прости числа за P за получаване на по-големи прости числа. Въпреки че е написана в началото на 17-ти век, бяха нужни 300 години, за да бъде доказана. В същото време Ойлер, който също се включва, доказва, че всички, дори съвършените числа се образуват по този начин.

Забележете колко бързо стойността на числото п - степените 2, 3, 5, 7, 13, 17 и 19 в примера по-горе - увеличава стойността на Мерсеновите числа.

Някои може да се запитат дали този стремеж към все по-големи числа не е само загуба на огромна изчислителна мощ, но търсенето на големи прости числа не е само математическият еквивалент на изкачването на все по-високи планини. Намирането на все по-големи прости числа тласна компютрите до границите на техните възможности, стимулирайки съпътстващи дейности по същия начин, както космическата надпревара ни даде нови технологии. Освен това, разбирането на простите числа е важно за криптографията и откриването на големи прости числа ще помочне да се тестват теориите за тяхното разпространение, така че един ден могат да бъдат полезни.

GIMPS използваше дарена процесорна мощ, за да направи това търсене, а електроинженерът Джонатан Пейс (Jonathan Pace) е награден с 3000 долара за предоставяне на онлайн достъп до компютъра, на който е направено откритието.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !