Шампионати по судоку и главоблъсканици организира Менса България

Наука OFFNews Последна промяна на 14 септември 2015 в 13:15 6633 2

Менса България желае да представи на вашето внимание два световни шампионата, посветени на умствените игри, които ще се проведат в София в периода 11-18 октомври 2015:

- 10-и Световен шампионат по судоку (10thWorldSudokuChampionship)
- 24-и Световен шампионат по главоблъсканици (24thWorldPuzzleChampionship)

Очакват се над 200 състезателя от над 30 държави, които ще премерят сили в решаването на различни видове логически задачи, ребуси и главоблъсканици.

На 27 септември в София ще се проведат и национални квалификации по судоку и по главоблъсканици, на които ще се определят състезателите, които ще представят България на световните шампионати. Актуална информация за националните квалификации може да се намери на Фейсбук страницата на събитието.

Тазгодишните световни шампионати, както и българските квалификации, се организират от Клуб Логика с подкрепата на Менса България.

История:

Световните шампионати по главоблъсканици се провеждат ежегодно от 1992 година, а от 2006 година, поради нарасналата популярност на Судоку, се провеждат и отделни ежегодни световни шампионати по Судоку.

България е представена за първи път на световен шампионат през 2001 година от отбор сформиран от Менса България. Менса България активно развива дейностите свързани с шампионатите по логически задачи, като най-големи постижения са организирането на 15-и Световен шампионат по главоблъсканици в Боровец през 2006 и Организирането на Школа по
главоблъсканици съвместно с СМГ, НПМГ, и ОМГ-Пловдив през 2008-2009 години и финансирана по ОПЧР. С цел по-добро популяризиране на дейностите извън рамките на Менса, от 2014 година дейността по организиране на шампионати се поема от Клуб Логика.

Менса е световна организация на интелигентните хора, основана през 1946 година и понастоящем имаща над 100 000 члена. Единствен критерий за членство в организацията е да се явите на тест за интелигентност и да постигнете резултат поставящ ви сред горните 2% от населението.
Менса България е българският клон на Менса Интернешънъл и е основана през 1991 година.
Клуб Логика е официално регистриран през 2014 година с основна цел провеждане на шампионати и популяризиране на различните видове логически задачи.

Рекламна публикация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2015 в 10:23

Нямам желание да споря с Менса и претенциите на тази организация, че обединява високоинтелигентните хора, но аз лично изпитвам сериозни резерви към т.нар. тестове за интелигентност. Доказан факт е, че редовното решаване на подобни тестове повишава резултатите от тях. Това ясно говори, че тези тестове имат определен профил и ако човек улови този профил, той постига и по-добри резултати. Пробвал съм по себе си и съм се убедил, че е така. Когато за първи път се сблъсках с такъв тест, получих резултат - "средноинтелигентен". След като реших десетина теста - резултатите ми скочиха драстично. Това означава ли, че съм поумнял от цялата тази работа? Не, разбира се. Просто усетих логиката на тези тестове. А тя, в крайна сметка, е логиката на съставителите на тестовете. Явно, тези хора си въобразяват, че тяхната логика е някакво мерило, но това едва ли е така. На всичкото отгоре тази логика понякога е спорна и нееднозначна. Всъщност, в тестовете за интелигентност преобладават въпроси, които в една или друга степен са от областта на математиката. Това може и да не е очевидно, например при разните буквено-словесни задачи, но внимателният анализ, показва вътрешната им математическа основа. Какво следва от това? Високи резултати показват хора със склонност към математическо мислене. Те може и да нямат математическо образование, може дори в училище да са имали скромни оценки по математика, но това не променя нещата. Просто имат такъв начин мислене. Но има и други начини на мислене. Известно е, че Бетховен никога не е научил дори таблицата за умножение. Можел е само да събира цели числа. Е и какво, можем ли да кажем, че е бил тъп? Едва ли. Добре, че по негово време не е имало подобни тестове. Иначе, той завалията, нямаше да изкара и 50 точки. И понеже е бил доста честолюбив човек, сигурно щеше да изпадне в дълбока депресия. От което музика щеше да загуби един от най-гениалните си представители. В заключение ще кажа следното, което сигурно ще подразни някои хора, но въпреки това ще го кажа:
Тестовете за интелигентност могат да бъдат просто едно приятно забавление и нищо повече.

14.09 2015 в 21:23

менса има много здраве! с типови задачи като судоку, редици, чертички и къщички, не се мери интелект! мери се само тъпота и инат да решиш още и още...