Злато и високи постижения за българския олимпийски отбор по математика

Шест медала и впечатляващи класирания са резултатите на олимпийците в престижно състезание

НАУКА OFFNews Последна промяна на 30 юни 2016 в 11:24 7550 0

Кредит http://olympicbg.org

С шест медала, сред които 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови се завърна българският олимпийски отбор по математика след сериозна надпревара в Младежката балканска олимпиада. Постиженията тази година са изключително високи.

Голям повод за гордост е златният медал на Евгени Кайряков, който също така е втори сред 124 състезатели в общото класиране на олимпиадата. Тази година престижното състезание се проведе от 24 до 29 юни в Слатина, Румъния.

Участие взеха 11 балкански държави и 9 гостуващи държави от цял свят, сред които Индонезия, Франция, Саудитска Арабия, Филипини и други. България се нареди на четвърто място в отборното класиране след Турция, Румъния и Сърбия.

България участва в Младежката балканска олимпиада от основаването и през 1997 г., като за този период се е сдобила с 36 златни, 61 сребърни и 22 бронзови медали, благодарение на младите български математици.

За изминалите 20 години отборът присъства 14 пъти в челната тройка на отборно класиране, от които 6 пъти завоюва и първото място. Състезателите са ученици от 7, 8 и 9 клас. Те peшaвaт 4 зaдaчи oт oблacти aлгeбpa, гeoмeтpия, тeopия нa чиcлaтa и ĸoмбинaтopиĸa.

Отборът, който представи България с изключителни постижения, беше в следния състав:

Евгени Кайряков – златен медал и второ място в класацията сред 124 състезатели, 8 ĸлac, СMГ
Виктор Балтин – сребърен медал, 8 ĸлac, ΠMГ Бypгac
Иво Петров – сребърен медал, 8 ĸлac, CMГ
До виет Къонг – сребърен медал, 7 ĸлac, CMГ
Кристан Минчев – бронзов медал, ΠMГ Бypгac
Светлин Лалов – бронзов медал, 7 ĸлac, CMГ
Ръководител на отбора е проф. Сава Гроздев, преподавател във Факултета по математика и информатика при Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Ирина Шаркова е зам.–ръководител на отбора от години и преподавател по математика в Първа частна математическа гимназия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !