10 години в капана на последните 90 минути

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 юли 2015 в 09:23 2650 0

Кредит David Szauder

Британец всеки ден се събужда с мисълта, че трябва да отиде на зъболекар, но от посещението му са минали десет години. Човекът помни само последните 90 минунти в ситуация, напомняща филма "Мементо".

Необичайният случай е описан в изданието Neurocase от психолога Джерълд Бърджес (Gerald Burgess) на Университета в Лестър, разказва Science daily.

Пациентът, скрит зад инициалите WO е мъж на 38години, военен, служил в части, разположени в чужбина, не е имал предишни проблеми с психическото здраве или някакви смущения в паметта. Той бил добър съпруг и баща на двете си деца, началниците му били доволни от него. През март 2005 г. той посещава зъболекар за пломба. Лекарят му поставил инжекция местна упойка (цитанест с октапресин 3 %). Лечението траело 50 минути. След това пациентът бил блед и слаб, не можел да стане сам. Лекарят отбелязал объркване и забавяне на речта. След като два часа и половина състоянието на пациента не се подобрило той бил взет с линейка в болница. Там прекарва три месеца. Бързо станало ясно, че е развил така наречената антероградна амнезия. Той можел да запомня събитията само от последните десет минути. В същото време животът си до посещението при зъболекаря си спомнял добре. По-късно, пациентът бил в състояние да си спомня само последния час и половина от живота си и в това състояние е и до днес.

"Аз не мисля, че е виновен лекарят или инфекцията в каналите на зъба - подобно твърдение би било неетично и паникьорско, защото не разполагаме с достатъчно доказателства в подкрепа на това. Считам, че причината се крие в нещо по-различно, но ние трябва да проучим всички обстоятелствата около инцидента без да игнорираме нещо", - заяви Джерълд Бърджес.

Необичайността на ситуацията се състои в това, че антероградната амнезия обикновено е резултат от увреждане на мозъка или предозиране на бензодиазепин - психоактивни вещества с успокояващ ефект и ефекти на антиконвулсант, използван за лечение на психични заболявания. В този случай липсват тези фактори.

Електроэнцефалограмата, ядреномагнитната резонансна томография и компютърната томография не показали никакви патологични изменения в мозъка на WO.

Все пак е открито нещо необичайно -  Джерълд Бърджес съобщава, че у WO синтезът на протеините, отговорни за реструктурирането на синапсите на главния мозък не започва веднага, а 90 минути след получаването на новата информация към мозъка и почти в същия момент новата информация се изтрива от паметта.

Но това наблюдение не може да помогне на лекарите да излекуват британеца.

"Никой от нашите колеги, които са специализирали неврология, психиатрия и клинична невропсихология може да ни помогне да намерим обяснение за този феномен, защото никой от тях не бе срещал нещо подобно. Всичко, което можем да кажем, след десетилетия работа е, че двустранно увреждане на хипокампуса и междинния мозък предизвиква дълбока амнезия. В този случай, няма такова увреждане - както обяснихме." - споделя професор Бърджес.

Бърджес и колегите му съобщават, че са решили да публикуват научна статия за пациента, за да привлекат вниманието не само на лекари от други страни, но и хора, които не са свързани с медицината, но по стечение на обстоятелствата може да са наясно с други случаи на това заболяване.

Авторите молят всички, които имат нещо да кажат по този въпрос, да се свържат с тях.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !