6-12 сушени сливи на ден може да отложи остеопорозата

Ваня Милева Последна промяна на 07 април 2022 в 00:01 8999 0

Графика за изследването на сините сливи. Кредит: Janhavi J. Damani, MS; Nicole C.A. Strock, PhD; Mary Jane De Souza, PhD; Connie J. Rogers, PhD, MPH

Проучване върху жени в постменопауза показва, че консумирането на богатите на хранителни вещества сини сливи всеки ден може да бъде от полза за здравето на костите, намалявайки възпалителните фактори, които допринасят за остеопорозата.

Изследването ще бъде представено тази седмица във Филаделфия на годишната среща на Американското физиологично дружество (APS) Experimental Biology 2022.

Остеопорозата е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, което причинява загуба на здравината на костите заради намаляването на минерална плътност на костите, които изтъняват и губят плътността си. Остеопорозата увеличава риска от фрактури, особено при по-възрастни хора.
Жените между 60 и 69 години са с двукратно повишен риск, а тези над 70 – четирикратно.

С менопаузата нивата на естроген намаляват, което предизвиква увеличаване на възпаленията в организма, което също може да допринесе за загуба на костна маса.

Предишни изследвания показват, че полифенолните екстракти – растителни съединения, които действат като антиоксиданти и намаляват възпалението – в сушените сини сливи насърчават по-ниски нива на оксидативен стрес и възпаление в един тип костни клетки, наречени остеокласти.

В новото проучване изследователи от Програмата за интегративна и биомедицинска физиология и катедрите по хранителни науки и кинезиология в Университета на Пенсилвания изследват ефектите на сушените сини сливи върху здравето на костите след менопауза.

Жените след менопауза с оценка на костната минерална плътност, определена като ниска, са разделени на три групи:

  • Първата група яде 50 грама сини сливи (около 6т сини сливи) дневно в продължение на 12 месеца.
  • Втората група яде по 100 г сини сливи (около 12 сини сливи) дневно в продължение на 12 месеца.
  • Контролна група не яде сини сливи.

Интервю на Джанхави Дамани. Кредит: Американско физиологично дружество

Изследователският екип разглежда кръвните проби, взети от всички доброволци преди и след изпитването, и установява значително намаляване на възпалителните маркери и в двете групи, които ядат сини сливи, в сравнение с контролната група.

„Нашите открития показват, че консумацията на 6 до 12 сушени сини сливи на ден може да намали провъзпалителните медиатори, които могат да допринесат за загуба на костна тъкан при жени в постменопауза. По този начин сушените сини сливи могат да бъдат обещаваща хранителна интервенция за предотвратяване на повишаването на възпалителните медиатори, често наблюдавани като част от процеса на стареене", отбелязва Джанхави Дамани (Janhavi Damani), водещ автор на изследването.

Справка:  Abstract: "A randomized controlled trial of dietary supplementation with prunes (dried plums) on inflammatory markers in postmenopausal women" experimentalbiology.org/

Източник: A prune—or six—a day may keep inflammation at bay
Experimental Biology

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !