Активността в умиращия човешки мозък показва съзнателни преживявания

Увеличаването на определен вид високочестотни вълни в умиращ мозък може да е свързано с мимолетни съзнателни преживявания, но учените не са сигурни

Ваня Милева Последна промяна на 03 май 2023 в 00:01 4463 0

В ново проучване изследователи записват мозъчната активност на умиращи пациенти

Кредит Pixabay

В ново проучване изследователи записват мозъчната активност на умиращи пациенти.

В последните минути от живота им мозъкът на някои хора генерира вълна от изненадващо организирана електрическа активност, която може да отразява съзнателни преживявания - въпреки че учените не са напълно сигурни.

Според новото изследване, публикувано наскоро в списание PNAS, тази вълна понякога може да се появи след спиране на дишането на човека, но преди да е спряло функционирането на мозъка. Моделът на активност е донякъде подобен на този, който се наблюдава, когато хората са будни или в състояние на сън, което води до предположения, че може би тези електрически скокове отразяват трансцедентални преживявания, за които съобщават хората, които са имали близки срещи със смъртта: усещане, че гледат тялото си отвън, тунел и бяла светлина или усещане за изживяване на важни спомени.

Тъй като обаче всички пациенти в новото проучване в крайна сметка са починали, не е възможно да се разбере дали са имали такива преживявания.

"За процеса на умиране знаем много малко", коментира Джимо Борджигин (Jimo Borjigin), невроучен от Медицинския университет в Мичиган, който е ръководител на проучването. Рядко се случва мозъкът на пациентите да бъде непрекъснато наблюдаван по време на умирането им, разказва Борджигин пред Live Science. "Това е може би първото проучване, което наистина показва секунда по секунда как мозъкът умира".

В изследователския екип има и българско участие в лицето на д-р Теменужка Михайлова.

Д-р Михайлова е родена и израснала в България, където завършва Медицински факултет към Софийския университет през 1997 г. Впоследствие се обучава в тригодишна постдокторантска програма и провежда клинични изследвания на новодиагностицирани пациенти с епилепсия. Получава докторска степен през 2002 г. Оттогава живее в САЩ, където завършва специализацията си по неврология в Мичигански държавен университет, последвана от едногодишно обучение по клинична неврофизиология с акцент върху епилепсията/ЕЕГ в същата институция. Нейните  клинични и изследователски интереси включват лечение на медицински трудноразрешима епилепсия, включително VNS и хирургично лечение, ЕЕГ анализ и семиология на пристъпите.

Близки до смъртта преживявания 

Някои хора, върнати от границата между живота и смъртта, съобщават, че са видели или чули необясними неща по време на реанимацията или когато изглежда са били в безсъзнание. Причината за тези близки до смъртта преживявания е неизвестна и не е ясно дали те изобщо са специфични за смъртта.

Международните проучвания показват, че само около половината от това, което хората наричат "близки до смъртта преживявания"(NDE - Near-death experiences), всъщност се случва в животозастрашаващи ситуации, разказва Даниел Кондзела (Daniel Kondziella), невроучен от Университета в Копенхаген, който не е участвал в новото изследване. 

Такива събития се дефинират като "съзнателни възприятийни преживявания" (conscious perceptual experiences), включително голямо разнообразие от духовни и физически усещания като халюцинации, усещане за излизане извън тялото, бързи и често повтарящи се мисловни модели и изкривено чувство за време. Може би най-интересното, което отбелязват изследователите, е, че такива преживявания се срещат също толкова често при хора, които са в непосредствена смъртна опасност като катастрофа или инфаркт, като при хора, които не са били в подобни инциденти.

Кредит: Pxhere

Тъй като хората, които оцеляват, за да съобщят за близки до смъртта преживявания, по своята същност се различават от хората, които умират - мозъкът им не губи трайно функциите си, от една страна - е трудно да се определи дали тези, които наистина умират, също имат такива субективни преживявания.

През 2013 г. Борджигин и колегите ѝ измерват електрическата активност в мозъците на плъхове, които евтаназират чрез спиране на сърдечната дейност. Те установяват, че за около 30 секунди след спирането на сърцето мозъкът показва рязко нарастване на т.нар. гама вълни, които са най-високочестотните електрически колебания в мозъка. Гама вълните са свързани със съзнателни преживявания, но не доказват непременно, че някой е в съзнание, те са само един от многото показатели, че някой може да е в съзнание.

През 2022 г. друга група лекари случайно наблюдава мозъка на 87-годишен мъж с електроенцефалограма (ЕЕГ), която открива електрическата активност на повърхността на мозъка, когато мъжът неочаквано умира. Подобно на плъховете на Борджигин, мозъкът на мъжа показал рязко повишаване на гама активността в 30-те секунди преди и след спирането на сърцето му.

"Четене" на умиращия мозък

В новата си статия Борджигин и нейният екип полагат целенасочени усилия да използват ЕЕГ, за да уловят как изглежда мозъкът по време на смъртта.

Изследователите получават разрешение да наблюдават умиращи пациенти в интензивното отделение, чието дихателно поддържане ще бъде спряно, след като лечението се е оказало безрезултатно. В изследването са включени общо четирима пациенти, всички от които са били в кома след спиране на сърдечната дейност.

В продължение на 30 секунди до две минути след спирането на дихателните апарати мозъкът на двама от четиримата пациенти е показал скок на гама вълните. Интересно е, че тази гама активност изглежда организирана, тъй като гама вълните в една част на мозъка били свързани с предсказуеми модели на активност в други области.

Темпоропариеталната връзка - мозъчна област, в която се срещат темпоралният и париеталният лоб, в задната част на мозъка, зад ухото, е била особено активна с гама вълни. Известно е, че този регион се активира, когато хората имат преживявания извън тялото или сънища, обяснява Борджигин.

Новите открития повтарят това, което е било наблюдавано при 87-годишния пациент, който неочаквано е починал, разказва Раул Висенте (Raul Vicente), невроучен и специалист по данни в Университета в Тарту, който е съавтор на проучването от 2022 г., но не е участвал в работата на Борджигин. (вж "Мозъчните вълни на умиращ човек са записани в детайли за първи път")

CT сканирания на мозъка на умиращ пациент. Кредит: Vicente R, Rizzuto M, Sarica C, et al.

"Колкото по-последователни констатации имаме, толкова повече са доказателствата, че това вероятно е механизъм, който се случва по време на смъртта, и ако можем да го определим донякъде, още по-добре", посочва Аджмал Земар (Ajmal Zemmar), неврохирург в Университета по здравеопазване в Луисвил, който също е съавтор на проучването от 2022 г.

Земар и Висенте са оптимисти, че тези сигнали могат да бъдат признаци на съзнателно преживяване в момента на смъртта. Но отразявайки дебата в областта, Кондзела е по-скептичен.

"Знаем, че при сърдечна смърт, за разлика от мозъчната смърт, този процес продължава дълго", заявява Кондзела. Според него между спирането на сърцето и умирането на мозъчните клетки минават минути. "Не би трябвало да е голяма изненада, че през тези минути ще се наблюдава аберантна електрофизиологична активност в мозъка."

Някои хора могат да изпитат нещо като преживяване, близко до смъртта, в тези моменти, коментира Кондзела, но може би никога няма да разберем със сигурност. И отново, тези преживявания може да не са характерни само за смъртта - по-вероятно обяснение за близките до смъртта преживявания, което обхваща както животозастрашаващи, така и неживотозастрашаващи преживявания според Кондзела, може да бъде "навлизане на REM съня в будността" - ситуация, при която мозъкът смесва състояния на будност и сънуване. (REM сънят се характеризира със сънища и модели на мозъчна активност, които са много сходни с тези в будно състояние, включително гама вълни и други, по-нискочестотни вълни).

Екипът на Борджигин все още събира данни за края на живота, надявайки се да допълни доказателствата, че умиращият мозък може да генерира предсказуеми модели на гама вълни. Други изследователски групи вече използват изкуствен интелект, за да идентифицират обектите, които хората виждат в сънищата си въз основа на мозъчната им активност - подобно четене на мисли може да е възможно и при пациенти в безсъзнание и умиращи, отбелязва Висенте.

"Това открива възможност в даден момент, ако съберем достатъчно данни, да можем да разкодираме какво мислят хората в различни състояния на кома", коментира Висенте.

Справка: 

  1. Surge of neurophysiological coupling and connectivity of gamma oscillations in the dying human brain
    Gang Xu, Temenuzhka Mihaylova, Duan Li and Jimo Borjigin
    PNAS, May 1, 2023 120 (19) e2216268120
    https://doi.org/10.1073/pnas.2216268120  
  2. Surge of neurophysiological coherence and connectivity in the dying brain
    Jimo Borjigin, UnCheol Lee, Tiecheng Liu, +6, and George A. Mashour
    PNAS, August 12, 2013 110 (35) 14432-14437
    https://doi.org/10.1073/pnas.1308285110 

Източник: Surges of activity in the dying human brain could hint at fleeting conscious experiences
Stephanie Pappas, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !