Науката обяснява близките до смъртта преживявания

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 декември 2018 в 11:41 12782 1

Кредит Unsplash

Хората, които са били на крачка от смъртта, често съобщават, че виждат и преживяват събития от "другата страна", които променят живота им, като ярка бяла светлина в края на дълъг тунел или се събират отново с изгубени роднини и приятели.

Но въпреки привидно свръхестествения характер на тези преживявания, специалистите твърдят, че науката може да обясни защо се случват и какво наистина се случва.

Какво представляват близките до смъртта преживявания?

Преживяванията, близо до смъртта, са дълбоко психологическо събитие с мистични елементи. Това обикновено се случва при хора, на крачка от смъртта или в ситуации на интензивна физическа или емоционална болка, но може да се случи и след сърдечни атаки или травматични мозъчни травми или дори при медитация и синкоп (загуба на съзнание поради спадане на кръвното налягане).

Те са изненадващо чести - една трета от хората, които са били близо до смъртта, съобщават, че са ги преживели.

Общите характеристики, които съобщават хората, са чувство на удовлетворение, психическо откъсване от тялото (преживявания извън тялото), бързо движение през дълъг тъмен тунел и влизане в ярка светлина.

Културата и възрастта също могат да повлияят на вида на тези преживявания.

Например индийците съобщават, че се срещат с индуския цар на мъртвите Яма, докато християните често твърдят, че са се срещнали с Исус. Децата обикновено описват среща с приятели и учители, облени в "светлина".

Повечето от споменатите преживявания в близост до смъртта са положителни и дори помагат за намаляване на безпокойството пред смъртта, утвърждаване на живота и повишаване на настроението.

Обаче, някои близки до смъртта преживявания са негативни и включват чувства като липса на контрол, осъзнаване на несъществуването, ужасяващи образи или оценка от висше същество.

Защо се случват близките до смъртта преживявания?

Невроучените Олаф Бланке (Olaf Blanke) и Себастиан Диегес (Sebastian Dieguez) определят два вида близки до смъртта преживявания.

  • Тип 1, който е свързан с лявото полукълбо на мозъка, характеризиращ се с променено чувство за време и усещане за летене.
  • Тип 2, свързан с дясното полукълбо, характеризиращ се с виждане или общуване с духове, чуване на гласове, звуци и музика.

Въпреки че не е ясно защо съществуват различни видове близки до смъртта преживявания, различните взаимодействия между областите на мозъка произвеждат тези различаващи се преживявания.

Темпоралният дял, разположен от двете страни на мозъка точно над ухото, също играе важна роля в близките до смъртта преживявания.

Тази област на мозъка е свързана с обработката на сетивната информация и памет, така че необичайната активност в тази област може да предизвика странни усещания и възприятия.

Има няколко теории, опитващи се да обяснят преживяванията в близост до смъртта, но да се открие това, което ги причинява, е трудно.

Религиозните хора смятат, че преживяванията в близост до смъртта дават доказателства за живота след смъртта - по-специално, отделянето на духа от тялото.

Докато научните обяснения за преживяванията в близост до смъртта включват деперсонализация, която представлява чувството за отделяне от тялото ви.

Карл Сейгън дори предполага, че стресът от смъртта води до изплуване на спомени от раждането, което предполага, че "тунелът", който хората виждат, е възпоменание на родовия канал.

Но тези теории имат фантастичен характер, а на   нас са ни нужни други обяснения. Някои изследователи твърдят, че ендорфините, освободени по време на стресови събития, могат да предизвикат нещо подобно на близките до смъртта преживявания, благодарение на това, че намаляват болката и увеличават приятните усещания.

По същия начин, анестетици, като кетамин, могат да симулират характеристики на подробни на близките до смъртта преживявания, като например преживявания извън тялото.

Същото прави и диметилтриптаминът (ДМТ), ДМТ е един от най-силните природни халюциногени, Съдържа се в много растения, в организмите на животни, но също и в човека. Създава се от човешкия организъм чрез собствени я му метаболизъм и също се свързва с близките до смъртта преживявания.

Рик Щрасман (Rick Strassman), професор по психиатрия, наблюдава в проучване от 1990 до 1995 г., че хората са получавали подобни на близките до смъртта преживявания, а също и мистични преживявания след инжектиране на ДМТ.

Според Щрасман тялото има естествен ДМТ, който се освобождава при раждане и смърт. Няма обаче убедителни доказателства в подкрепа на това становище.

Като цяло теориите, базирани на химически вещества, нямат прецизност и не могат да обяснят пълния обхват на характеристиките на това, което хората изпитват на крачка от смъртта.

Изследователите също така обясняват близки до смъртта преживявания чрез церебралната аноксия, липса на кислород в мозъка. Един изследовател установи, че пилоти, които са  изпадали в безсъзнание във въздуха при бързо ускоряване, описват характеристики на близки до смъртта преживявания, подобни на тези на тунела.

Липсата на кислород в темпоралния лоб може също да предизвика халюцинации. Те могат да бъдат подобни на преживяванията, близки до смъртта.

Но най-разпространеното обяснение за преживяванията близо до смъртта е хипотезата за умиращия мозък. Тази теория предполага, че преживяванията в близост до смъртта са халюцинации, причинени от активността в мозъка, когато клетките започват да умират.

Тъй като това се случва по време на криза, това обяснява историите, които преживелите състоянието разказват. Проблемът с тази теория, въпреки че е правдоподобна, е че тя не може да обясни пълния набор от характеристики, които могат да възникнат по време на близки до смъртта преживявания, като например защо хората имат преживявания извън тялото.

В момента няма окончателно обяснение защо се случват преживявания в близост до смъртта. Но текущите изследвания все още се стремят да разберат този загадъчен феномен.

Независимо дали са паранормални или не, преживяванията близо до смъртта са изключително важни. Те осигуряват смисъл, надежда и цел на много хора, като същевременно предлагат утеха за желание да оцелее отвъд смъртта.Разговорът

Авторите: 

  1. Нийл Даниел (Neil Dagnall) е преподавател по приложната когнитивна психология от Университета в Манчестър
  2. Кен Дринкуотър (Ken Drinkwater) е старши преподавател и изследовател по когнитивна и парапсихологията в Manchester Metropolitan University.

Тази статия е публикувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

09.12 2018 в 08:21

И последно: какво обяснява науката? Излиза, че нищо не обяснява.

"В момента няма окончателно обяснение... текущите изследвания все още се стремят да разберат..."