Американски военни доказаха, че вирусът на Епщайн-Бар може да причини множествена склероза

Ваня Милева Последна промяна на 19 януари 2022 в 00:01 12370 0

Херпесвирус. Кредит: Store medisinske leksikon (CC BY-NC 2.0)

Нов анализ от американски военни на данни от новобранци предполага, че множествената склероза (МС) – заболяване, считано с неизвестна етиология – е усложнение на инфекцията с вируса на Епщайн-Бар (Epstein-Barr virus - EBV).

Вирусът на Епщайн-Бар, известен също като човешки херпесвирус 4, е член на семейството на херпесните вируси. Това е един от най-често срещаните човешки вируси. EBV се среща по целия свят. Повечето хора се заразяват с EBV в някакъв момент от живота си. EBV се разпространява най-често чрез телесни течности, предимно слюнка.

Множествената склероза е хронично демиелинизиращо заболяване на централната нервна система. Основната причина за това заболяване не е известна, но се смята, че вирусът на Епщайн-Бар е възможният виновник. Но повечето хора, заразени с този често срещан вирус, не развиват множествена склероза и не е възможно директно да се демонстрира причината за това заболяване при хората.

Използвайки данни от повече от десет милиона военнослужещи на Съединените щати, наблюдавани за 20-годишен период, 955 от които са били диагностицирани с МС по време на службата си, Кшетил Бьорневик (Kjetil Bjornevik) и колегите му прверяват хипотезата, че МС се причинява от EBV. Те откриват, че рискът от развитие на МС при индивиди, които са били EBV-отрицателни, се е увеличил с 32 пъти след EBV инфекция.

„Тези открития“, казват авторите, „не могат да бъдат обяснени с нито един известен рисков фактор и предполагат EBV като водеща причина за МС“.

Изследователите отбелязват, че едно от най-ефективните лечения за МС са анти-CD20 моноклоналните антитела. Директното насочване към EBV може да има големи предимства в сравнение с терапиите, базирани на анти-CD20, отбелязват те, които трябва да се прилагат чрез интравенозна инфузия и могат да увеличат риска от инфекции. Смятат да проучат тези констатации по-подробно.

Справка: “Longitudinal analysis reveals high prevalence of Epstein-Barr virus associated with multiple sclerosis” by Kjetil Bjornevik, Marianna Cortese, Brian C. Healy, Jens Kuhle, Michael J. Mina, Yumei Leng, Stephen J. Elledge, David W. Niebuhr, Ann I. Scher, Kassandra L. Munger and Alberto Ascherio, 13 January 2022, Science.
DOI: 10.1126/science.abj8222

Източник: U.S. Military Evidence That Epstein-Barr Virus Causes Multiple Sclerosis, American Association For The Advancement Of Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !