Четири научно обосновани начина за борба с оплешивяването

Ваня Милева Последна промяна на 22 ноември 2023 в 00:00 4647 0

Oплешивяването, ако не се спре, може да се компенсира

Кредит Pexels, Public Domain Certification

Oплешивяването, ако не се спре, може да се компенсира.

Косата, тя увенчава главите ни, има я в множество форми и цветове. Може да не разбираме напълно еволюционното значение на косата - отвъд сферата на естетиката и защитата - но тя безспорно има дълбоко значение в живота ни. Тя оформя идентичността ни, дава ни чувство на гордост и ни държи малко по-топло. Но когато започне да изчезва, може да отнесе със себе си част от нашата история и нашето самочувствие.

Загубата на коса може да бъде е досадно. За много хора косата е основен компонент на личната идентичност, което ги кара да губят увереност. Стандартите на обществото често издигат буйната коса като отличителен белег на красота или привлекателност. Следователно загубата на коса може да промени начина, по който човек се чувства и се възприема от другите, което потенциално води до тревожност или липса на увереност. Всъщност борбата с косопада може да предизвика тъга, разочарование или дори депресия.

Но науката намира все повече начини за борба с косопада. Ето някои от тях.

Терапия с тромбоцити

Инжекциите с богата на тромбоцити плазма (PRP) стават все по-популярни - не само за косопад, но и за спортни травми. Основният принцип е да се използват собствените кръвни клетки на пациента, за да се ускори заздравяването в определена област.

Кръвта ни съдържа тромбоцити, които могат да подпомогнат заздравяването и растежа. Лекарите поставят кръвта в центрофуга, за да концентрират тези тромбоцити, след което ги инжектират в скалпа. Това подхранва на корените на косата с коктейл от растежни фактори направо от собствената ви кръв. Проучванията показват, че това може да събуди спящите космени фоликули, подобно на дъжд, съживяващ изсъхнала градина.

Техниката може да се справи с мъжката плешивост, да стимулира растежа на трансплантирана коса и да подобри цялостното здраве на косата. Тъй като лечението използва собствената кръв на пациента, обикновено не се съобщават сериозни странични ефекти. За това лечение обаче ви трябва специалист.

Лазерни каски за коса

Лазерната терапия с ниско ниво (LLLT) наскоро се появи като надежден и безопасен метод  за стимулиране на растежа на косата при мъже и жени с андрогенна алопеция - най-честата форма на плешивост. По същество използвате лазерна шапка за коса. Чрез излагане на скалпа на определена дължина на вълната на светлината, тази терапия има за цел да енергизира клетките и да даде тласък на растежа на косата. Това е неинвазивен подход, който според изследванията е помогнал на мнозина.

Техниката се използва от десетилетия за различни състояния и LLLT демонстрира забележително ниска честота на неблагоприятни ефекти.

Проучванията показват, че техниката може да работи сама по себе си, но ефектите върху повторното израстване на косата могат да бъдат засилени, когато се комбинират с локален разтвор на миноксидил и перорален финастерид. Което ни води до...

Миноксидил и финастерид

Има много продукти, за които рекламите твърдят, че се борят с оплешивяването, но например Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ е одобрила само две лекарства. Миноксидил и финастерид са два научно обосновани фармацевтични подхода за лечение на косопад, по-специално за т. нар. андрогенна алопеция или плешивост.

Миноксидил е локално лечение, което се нанася директно върху скалпа. Не е съвсем ясно как миноксидилът стимулира растежа на косата, но учените смятат, че действа, разширявайки кръвоносните съдове в скалпа. Това действие увеличава притока на кръв към космените фоликули, което може да подобри функцията на последните и да стимулира растежа на косата. Експериментално изглежда, че работи в някои случаи.

Финастеридът е перорално лекарство, което намалява производството на дихидротестостерон (DHT), хормон, получен от тестостерон. Смята се, че DHT е ключов фактор в процеса на андрогенна алопеция. Чрез инхибиране (потискане) на ензима 5-алфа-редуктаза, който превръща тестостерона в DHT, финастеридът може да намали косопада и в някои случаи да стимулира повторния растеж.

Има много изследвания за нови лечения за плешивост, но засега малко от тях наистина дават резултати. Струва си да се съсредоточите върху тях, а не върху други.

JAK инхибитори (за алопеция ареата)

Плешивостта (наричана технически алопеция) не е универсално състояние. Най-често срещаният тип плешивост е плешивостта, но има и други видове - и един от тях се нарича алопеция ареата.

Алопеция ареата е автоимунно състояние, характеризиращо се с внезапна, непредсказуема загуба на коса. Това се случва, когато имунната система по погрешка атакува космените фоликули, където започва растежа на косата, което води до косопад, често на области с размер и форма на една монета. Това е автоимунно заболяване, което кара косата да пада на кръгли петна. Може да доведе до пълна загуба на коса по скалпа (alopecia totalis) или дори до загуба на цялата коса по тялото (alopecia universalis).

Изследователите откриват, че чрез инхибиране на нещо, наречено JAK, могат да лекуват алопеция ареата. JAK (Janus kinase) инхибиторите са вид лекарства, които блокират активността на един или повече ензими от семейството на Janus киназата. Тези ензими играят критична роля в сигнализирането на важни клетъчни процеси, свързани с възпалението и имунната функция.

"Тъй като алопеция ареата е възпалително състояние, JAK инхибиторът по същество ще намали възпалението, което подхранва болестта, и ще върне баланса на имунната ви система“, обяснява дерматологът д-р Сандра Джонсън (Sandra Johnson), помощник-професор в Университета на Арканзас за медицински науки в Литъл Рок.

"Разработването на JAK инхибитори ни даде друго лечение за подобряване на живота на пациенти с алопеция ареата", отбелязва Джонсън в съобщение за новини от Американската академия по дерматология.

Въпреки че хората са търсили лек за плешивостта от векове, осезаем напредък се наблюдава едва през последните няколко години. Въпреки че пълното овладяване на повторното израстване на косата остава извън сегашното ни разбиране, крачките, направени в разбирането и лечението на различни форми на плешивост, са окуражаващи.

Все пак има причина за оптимизъм.

Източник: Four science-backed ways to fight balding, ZMScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !