Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

COVID-19: Колкото по-възрастен сте, толкова повече антитела имате

Ваня Милева Последна промяна на 11 ноември 2021 в 00:01 12562 1

Кредит: Public domain (CC BY-SA 4.0)

Изследователски екип, ръководен от двама професори от катедрата по химия на Университета в Монреал, се опитват да разберат дали естествената инфекция или ваксинацията водят до генериране на повече защитни антитела.

В своето проучване, публикувано в Scientific Reports, те отбелязват, че тези, които са получили ваксината Pfizer/BioNTech или AstraZeneca, са имали нива на антитела, които са били значително по-високи от тези на заразените индивиди. Тези антитела също са били ефективни срещу варианта Делта, който не е присъствал в Квебек, когато са събирани пробите през 2020 г.

Професор Масон, специалист по биомедицински инструменти, и професор Пелетие, експерт по химия на протеини, изследват една недостатъчно проучена група - хора, които са били заразени със SARS-CoV-2, но не са били хоспитализирани в резултат на инфекцията.

16 седмици антитела в 32 нехоспитализирани за COVID-19 възрастни канадци

32 нехоспитализирани възрастни канадци с COVID-19 са наети от Centre hospitalier de l'Université Laval 14 до 21 дни след като са били диагностицирани чрез PCR тестване. Това се случва през 2020 г., преди да се появят вариантите Бета, Делта и Гама.

„Всеки, който е бил заразен, произвежда антитела, но по-възрастните хора произвеждат повече от възрастните под 50-годишна възраст“, ​​разказва водещият автор проф. Жан-Франсоа Масон (Jean-François Masson). "Освен това, антителата все още присъстваха в кръвта им 16 седмици след диагнозата им."

Антителата, произведени след инфекция от оригиналния, „първоначален“ щам на вируса, също са реагирали на варианти на SARS-CoV-2, които се появяват в следващите вълни, а именно Бета (от Южна Африка), Делта (Индия) и Гама (Бразилия), но в по-малка степен - намаление от 30 до 50 процента.

Изненадваща реакция на варианта Делта

"Но резултатът, който ни изненада най-много, бе, че антителата, произведени от естествено заразени лица на 50 и повече години, осигуряваха по-голяма степен на защита от възрастните под 50", подчертава проф. Жоел Пелетие (Joelle Pelletier), ръководител на изследователския екип от Университета в Монреал.

„Това бе определено чрез измерване на капацитета на антителата да потискат взаимодействието на шиповия протеин на варианта Делта с ACE-2 рецептора в човешките клетки, което е начинът, по който се инфектираме“, добавя професорът. "Не наблюдавахме същото явление с другите варианти."

Когато някой, който е имал лек случай на COVID, е ваксиниран, нивото на антителата в кръвта му се удвоява в сравнение с неваксиниран човек, който е бил заразен с вируса. Техните антитела са по-способни да предотвратят взаимодействието между шиповия протеин и човешкия ACE-2 рецептор (spike-ACE-2 взаимодействие).

„Но това, което е още по-интересно“, продължава Масон, „е, че имаме проби от индивид, по-млад от 49 години, чиято инфекция не е произвела антитела, инхибиращи взаимодействието spike-ACE-2, за разлика от ваксинацията. Това предполага, че ваксинацията повишава защитата срещу Делта вариант сред хора, преди това заразени от първоначалния щам."

И двамата учени смятат, че трябва да се проведат повече изследвания, за да се определи най-добрата комбинация за поддържане на най-ефективното ниво на антитела, реактивни към всички варианти на вируса.

Справка: Hojjat Jodaylami, M., Djaïleb, A., Ricard, P. et al. Cross-reactivity of antibodies from non-hospitalized COVID-19 positive individuals against the native, B.1.351, B.1.617.2, and P.1 SARS-CoV-2 spike proteins. Sci Rep 11, 21601 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-00844-z

Източник: COVID-19: The older you are, the more antibodies you have
University of Montreal

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

14.11 2021 в 18:21

Малко лош превод на заглавието. Ако си на възраст, колкото повече антитела имаш, толкова по-защитен си от Ковид.

https://scitechdaily.com/covid-19-the-older-you-are-the-more-antibodies-you-have-better-protection-against-delta-var iant/