Да си пълен е здравословно

Какво е "парадокс на затлъстяването"

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 май 2016 в 15:39 26522 3

Кредит bagnet.org

Според някои изследвания се оказва, че "излишните килограми" не са излишни за здравето. Но лекарите правят уговорката, че става въпрос за не прекалено пълни хора, а за онези, чието тегло надвишава нормата с не повече от 13,5 кг.

Катастрофалното затлъстяване е опасно за здравето - в това не се съмняват дори британските учени. 

Мазнините удължават живота

Едно изследване на екип от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), показа много неочаквани резултати, които нарекоха "парадокс на затлъстяването",

Както коментира пред New York Times ръководителят на изследователската група Катрин Флегол (Katherine Flegal) връзката между наднорменото тегло и смъртността е по-сложна, отколкото се смяташе преди. "Най-доброто тегло може да зависи от ситуацията" .

Учените не отричат, че рискът от смърт от заболявания на бъбреците и диабет при хора с наднормено тегло е по-висок. Но пълните имат по-ниска заболеваемост от редица други болести като например онкологични.

"Няма универсална формула, според която вероятността за вашата смърт да се изчисли въз основа на индекса телесна маса (Body Mass Index - BMI)" - твърди Флегол.

Изследване обхващащо няколко десетилетия въз основа на случаите на близо три милиона души установи, че тези, чиито индекс телесна маса ги определя с наднормено тегло (BMI от 25 до 29.9) имат по-малък риск от смъртност, отколкото хората с нормално тегло.  Излиза, че пълните хора живеят по-дълго не само от връстниците си с тегло под нормата, но и от тези с нормално тегло.

Положителните резултати се отнасят за хора от категория "с наднормено теглo", тоест с BMI от 25 до 29.9.

Тези неочаквани резултати, озадачават учени в продължение на десетилетия. И ето че в края на февруари тази година излиза изследване, публикувано списание PLoS Genetics, в което за първи път учените откриват връзка между съдържанието на мазнини в клетките и тяхната продължителност на живот.

Новото проучване установи, че клетки на дрожди с повишени нива на триацилглицерол (TAG) - основна съставка на телесните мазнини при хора и животни - живеят по-дълго, но когато клетките са възпрепятствани да синтезират TAG, те в крайна сметка умират по-рано. Има разбира се разлика между клетките на дрождите и човешките клетки, но учените смятат, че тук може да има връзка, която да обясни "парадокса на затлъстяването".

Защита срещу ревматоиден артрит

Друго авторитетно списание, Rheumatology, публикува изследване на шведски учени. Carl Turesson, професор по медицина в Университета в Лунд, заяви, че затлъстяването намалява риска от хроничен артрит. Според учените, тялото произвежда специални хормони, които предотвратяват появата на болестта. 

Това е заключението на професора идва след изучаване 383 пациенти от мъжки пол. Трябва да се отбележи, че при жените този закономерност не е установена.

Подобрява имунитета

Според група цитолозиот Чикаго дълбоките слоеве мазнини около вътрешните органи имат свойството да взаимодействат с клетките на имунната система като повишават защитните сили на организма, според изследването им в PLOS One Cellular Basis of Tissue Regeneration by Omentum.

Разяснявайки механизма, учените дават прости примери за това как мазнините в тялото буквално спасяват някои хора - от куршуми, прободни рани и падане от височина. "Големите мъже" като Дани Рос (който е намушкан 38 пъти и оцелява), Герхард Щайнер (който пада от 20 фута и остава невредим) и Лорънс Бел (чието тяло поема 8 куршума) са добра илюстрация за защитните качества на пълнотата.

Странна аналогия, но цитолозите твърдят, че имунитетът работи по същия начин. 

Намалява риска от старческа деменция

Мащабно изследване е публикувано през 2015 г. в списание The Lancet Diabetes & Endocrinology. Това проучване на близо 2 милиона души показва, че хората с наднормено тегло или затлъстяване в средна възраст е по-малко вероятно да развият деменция от техните връстници с нормално и тегло под нормата.

"Нашите резултати трябва да отрият нови възможности за изучаване на защитни фактори срещу деменцията" - заяви водещият автор на изследването проф. Наваб Кызылбаш (Nawab Qizilbash) от компанията за научни изследвания и инвестиции OXON Epidemiology в Мадрид, Испания. Според него, тези данни ще помогнат да се намерят нови механизми и методи за лечение на деменцията.

Разбира се, възможността да доживеят до дълбока старост хора с наднормено тегло са много по-ниска, отколкото на другите, отбелязва професорът. Но при тези, които успеят, рискът от сенилна деменция под 25%.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

12.05 2016 в 18:21

Спрямо начините, по които съвременните люде (и особено жените) отслабват, да си дебел може да се окаже и много по-добре.

12088

2

myway

08.05 2016 в 05:38

Я стига глупости,няма здравословни крайности.

11300

1

Танг

07.05 2016 в 20:42

И да си идиот е здравословно. Не ми вЕрвате? Погледнете статистиката - хората с ментални проблеми (да ги наречем условно "лудите") боледуват много рядко или въобще не боледуват.
Чакаме изследване, което да доказва, че пиенето на вода от "Фукушима" и "Чернобил" е изключително полезно - не ви трябва електричество - светите си сами с красива, синя, Черенкова радиация, не ви трябва и топлина - топли ви радиоактивния разпад, не ви трябва и храна - така или иначе скоро ще си умрете.