В продължение на векове, оцетът е използван за различни битови и готварски цели. Но също така е древен народен лек, за който се твърди, че помага за всякакви здравословни проблеми. Най-популярен в природната медицина е ябълковия оцет.
Твърди се, че употребата му може да донесе разнообразни ползи за здравето, някои от които са подкрепени от науката - загуба на тегло, по-ниски нива на кръвна захар и подобряване на симптомите на диабет.
Но дали ябълковият оцет има ефект срещу рака, подкрепен от научни изследвания, обяснява Крис Гунарс (Kris Gunnars) в Authority Nutrition.
Ракът е ужасно заболяване, характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките. А онлайн-пространството е препълнено със съобщения за противораковите ефекти на ябълковия оцет.
Съществуват проучвания, които показват, че този оцет може да убива раковите клетки и да намалява туморите:
Трябва да се отбележи, че всички проучвания са извършени или в изолирани клетки в епруветки, или върху плъхове, което не доказва нищо за това, което би се случило с един жив, дишащ човек.
Освен това, повечето от проучванията са били извършени с оризов оцет, а не с ябълков оцет.
Някои наблюдателни проучвания (които не доказват нищо) показват, че приемът на оцет е свързан с понижени нива на рака на хранопровода в Китай - Risk factors for oesophageal cancer in Linzhou, China: a case-control study, но увеличават рака на пикочния мехур в Сърбия - Non-occupational risk factors for bladder cancer: a case-control study.
Като цяло е възможно ябълковият оцет да помага за предотвратяване на рака, но определено е твърде рано да се правят каквито и да било препоръки въз основата на изследванията, направени досега.
Странични ефекти, дозировка и как да го използвате
Има много необосновани претенции за чудодейните качества на ябълковия оцет в интернет. Някои казват, че може да повиши енергийните ви нива и още всякакви полезни ефекти върху здравето.
За съжаление, много от тези твърдения не са подкрепени от науката.
Разбира се, липсата на доказателства не е доказателство, че нещо не се случва, но това е сегашното положение и вероятно скоро няма да се промени, защото изследванията върху природните продукти са редки.
На базата на малкото налични доказателства Крис Гунарс смята, че ябълковият оцет може да бъде полезен и определено добър кандидат за някои самостоятелни експерименти, ако се заинтересувате от това. Най-малкото, защото ябълковият оцет изглежда, е безопасен. Няма нежелани реакции, наблюдавани при нормална консумация.
Най-добрият начин е да се включи в храната като го използвате за салатни сосове, домашна майонеза и неща от този род.
Някои хора предпочитат да го разреждат във вода и да го пият като напитка. Нормалните дози варират от 1-2 чаени лъжички (5-10 мл) до 1-2 супени лъжици (15-30 мл) на ден. Определено не трябва да се надвишават тези дози.
Може да го приемате и на таблетки, но не се препоръчва, че тъй като проучване от 2005 г. показва, че истинското съдържание на оцет в тези добавки е доста съмнително. Има и доклад за случай, при който таблетка с оцет ябълков засяда на гърлото на жена, което довело до изгаряне на хранопровода.
Препоръчително е да се използва органичен, нефилтриран и непастьоризиран ябълков оцет с "майката" - тъмната, мътна утайка.
Ябълковият оцет не е "чудо" или "панацея", в което някои хора изглежда вярват, но все пак има някои важни ползи за здравето, особено за контрол на кръвната захар и теглото.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари