Експерти: вредата от кока-колата се преувеличава

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 август 2015 в 18:14 15891 1

Кредит favim.com

Сайтът Live Science помоли експерти медици да коментират информацията в публикуваната преди два месеца в блога The Renegade Pharmacist инфографика, показваща, какво се случва с тялото ни час, след като изпием кутия кока-кола.  

Установи се, че макар и по принцип изнесеното да е вярно, мащабът на вредните ефекти от пиенето на напитката все пак са преувеличени.

Така в инфографиката се твърди, че когато изпием само една кутия кока-кола:

  • След 10 минути. 10-те чаени лъжички захар нанасят съкрушителен „удар” по целия ви организъм, тъй като това е ежедневната препоръчителна норма. И единствената причина, поради която не започвате да повръщате, това е фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.
  • След 20 минути. Настъпва скок на инсулина в кръвта. Черният дроб превръща цялата захар в мазнини.
  • След 40 минути. Поглъщането на кофеина е завършено. Вашите зеници се разширяват. Кръвното ви налягане се увеличава, защото черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Блокират се аденозиновите рецептори, като по този начин се предотвратява сънливостта.
  • След 45 минути. Вашето тяло увеличава производството на хормона допамин, стимулиращ центъра на удоволствията в мозъка. Същият принцип на действие има и хероинът.
  • След час. Фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка във вашия стомашно-чревен тракт, ускорявайки метаболизма. Увеличава се отделянето на калций чрез урината.
  • След повече от час. В „играта” се включва пикочогонното действие на напитката. От организма ви се извеждат калцият, магнезият и цинкът, които се намират във вашите кости, а така също и натрият. По това време вие вече сте станали раздразнителни или вяли.

Дана Ханес (Dana Hunnes) старши диетолог в Медицинския центр Роналд Рейгън в Университета на Калифорния, Лос Анджелис, потвърди, че по принцип представените данни са верни. Но други експерти посочват, че мащабите на негативните последици в инфографиката са преувеличени.

Разбира се, една сладка напитка с кофеин - не е най-добрият избор като напитка. Но, ако я пиете рядко "това не е непременно вредно", казва Хедър Мангиери (Heather Mangieri), говорител на Американската академия за здравословно хранене и диети, "общото качество на храната - това е, което е важно", според нея.

Освен това, ефектът от пиенето на кока-кола и други подобни напитки силно се променя в зависимост от физическата ви активност. По-специално, ако се движите, а не седите на дивана, ефектът от приема на голямо количество захар, ще бъде много по-слаб. Тази захар се превръща в мазнини и ще бъдат обработена в необходимата за тялото ви енергия.

Отделянето на "хормона на удоволствието" допамина се появява в резултат и на други наши действия, които се смятат за по-здравословни и полезни - например, слушането на музика или секса (така че аналогията с хероина е очевидна манипулация). Кофеинът не е чак толкова много в кока-колата и всяка друга, съдържаща го храна или напитка, ще предизвика същия ефект, както посочвано Джули Кенел (Julie Kennel), диетолог от университета в Охайо.

Що се отнася до извеждането от организма на микроелементи, включително калций, не всичко е толкова просто. Според Мангиери проучванията наистина показват положителна корелация между консумацията на газирани напитки и броя на фрактурите. Но може би това се дължи на това, че феновете на газираните напитки пият по-малко мляко. Фосфорна киселина, както и захар и кофеин (както е споменато по-горе), има и в други продукти.

Нещо повече, една единствена кутия с кока-кола съдържа около 39 милиграма кофеин, по-малко от 100-те мг кофеин в чаша кафе.

Като цяло, да се пият сладки газирани напитки не е толкова вредно. Но има много по-здравословен избор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2015 в 19:29

Лично аз съм правила преди години следния опит: в чаша кока- кола потопих голям ръждясал болт за една нощ, на сутринта беше чист и лъснат като нов. Представяте ли си какво става в стомаха ви. Иначе и аз обичам и пия понякога кола.