Ежедневният прием на мултивитамини подобрява паметта при възрастните хора според голямо проучване

Ваня Милева Последна промяна на 31 май 2023 в 00:01 2852 0

Проучване, включващо над 3500 възрастни хора, установява, че ежедневното приемане на мултивитамини може да забави свързаното с възрастта отслабване на паметта. Ефектът е особено силен сред хората със сърдечносъдови заболявания. Изследването подчертава зна

Кредит Pexels / Public Domain Certification

Проучване, включващо над 3500 възрастни хора, установява, че ежедневното приемане на мултивитамини може да забави свързаното с възрастта отслабване на паметта. Ефектът е особено силен сред хората със сърдечносъдови заболявания. Изследването подчертава значението на доброто хранене за здравето на мозъка при стареене, въпреки че добавките не трябва да заместват балансираното хранене и преди започване на режим трябва да се потърси лекарски съвет.

Проучване установява, че ежедневният прием на мултивитамини може да помогне за забавяне на свързаното с възрастта влошаване на паметта.

В проучването са участвали над 3500 възрастни на възраст над 60 години, които в продължение на три години ежедневно са приемали мултивитамини или плацебо. Резултатите показват, че при тези, които са приемали мултивитамини, е настъпило подобрение на паметта, равностойно на около три години от свързаното с възрастта намаляване на паметта.

Приемането на ежедневна мултивитаминна добавка може да забави свързаното с възрастта влошаване на паметта, установява мащабно проучване, ръководено от изследователи от Колумбийския университет и Brigham and Women's Hospital/Harvard.

"Когнитивното стареене е основен проблем за здравето на възрастните хора и това проучване показва, че може да има прост и евтин начин да се помогне на възрастните хора да забавят намаляването на паметта", заявява ръководителят на проучването Адам Брикман (Adam M. Brickman), доктор на науките, професор по невропсихология в Колежа за лекари и хирурзи "Вагелос" към Колумбийския университет.

Методи на изследването

В настоящото проучване повече от 3500 възрастни (предимно бели без испански произход) на възраст над 60 години са разпределени на случаен принцип да приемат ежедневно мултивитаминна добавка или плацебо в продължение на три години. В края на всяка година участниците извършват поредица от онлайн когнитивни оценки в домашни условия, предназначени да проверят функцията на паметта на хипокампуса - област от мозъка, която нормално се засяга от стареенето. 

В края на първата година паметта се е подобрила при хората, приемащи ежедневно мултивитамини, в сравнение с тези, които са приемали плацебо. Изследователите смятат, че подобрението, което се е запазило през тригодишния период на проучването, е било равностойно на около три години от свързаното с възрастта влошаване на паметта. Ефектът е бил по-силно изразен при участниците с основно сърдечносъдово заболяване.

Резултатите от новото проучване са в съответствие с друго скорошно проучване, проведено сред повече от 2200 възрастни хора.

"Има данни, че хората със сърдечносъдови заболявания имат по-ниски нива на микроелементи, които мултивитамините могат да коригират, но сега не знаем защо ефектът е по-силен в тази група", споделя Брикман.

Доброто хранене е важно за стареенето на мозъка

Въпреки че изследователите не са проучили дали някой конкретен компонент на мултивитаминната добавка е свързан с подобряването на паметта, резултатите подкрепят нарастващите доказателства, че храненето е важно за оптимизиране на здравето на мозъка с напредването на възрастта.

"Нашето проучване показва, че стареещият мозък може да е по-чувствителен към храненето, отколкото сме предполагали, макар че може би не е толкова важно да се установи кой конкретен хранителен елемент помага за забавяне на свързания с възрастта когнитивен упадък", коментира д-р Лок-Кин Йеунг (Lok-Kin Yeung), постдокторант в Института Тауб за изследване на болестта на Алцхаймер и стареенето на мозъка в Колумбия и първи автор на проучването.

Откритието, че ежедневният прием на мултивитамини подобрява паметта в две отделни изследвания на познавателните способности в рандомизираното проучване COSMOS показва, че мултивитаминната добавка е обещаваща като безопасен, достъпен и финансово изгоден подход за защита на когнитивното здраве при възрастните хора, отбелязва друг съавторът на проучването.

"Каквито и да е добавки не трябва да заместват по-естествените начини за получаване на същите микроелементи", добавя Брикман. "Въпреки че мултивитамините като цяло са безопасни, хората винаги трябва да се консултират с лекар, преди да ги приемат."

Справка: “Multivitamin supplementation improves memory in older adults: A randomized clinical trial” by Lok-Kin Yeung, Daniel M. Alschuler, Melanie Wall, Heike Luttmann-Gibson, Trisha Copeland, Christiane Hale, Richard P. Sloan, Howard D. Sesso, JoAnn E. Manson and Adam M. Brickman, 24 May 2023, American Journal of Clinical Nutrition.
DOI: 10.1016/j.ajcnut.2023.05.011

Източник: Slowing Cognitive Aging: Major Study Finds Daily Multivitamin Improves Memory in Older Adults, Columbia University Irving Medical Center

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !