Хидроксихлорохин: 17 хиляди излишни смъртни случая от COVID-19, свързани с употребата му

Реалният брой най-вероятно е много по-висок

Ваня Милева Последна промяна на 08 януари 2024 в 13:00 7559 0

Hydroxychloroquine

Кредит Wikimedia Commons

Hydroxychloroquine

По време на първата вълна на COVID-19 препаратът хидроксихлорохин бе използван не по предназначение въпреки липсата на доказателства, документиращи неговите клинични ползи. Сега, след систематичен преглед и мета-анализ на 44 кохортни проучвания в шест страни, за които има налични данни, екип американски и канадски учени заключават, че употребата на хидроксихлорохин е довела до най-малко 17 хиляди смъртни случая в повече сред хоспитализираните пациенти през първата вълна на COVID-19.

Докладът за проучването е публикуван в списание Biomedicine & Pharmacotherapy на издателство Elsevier.

Лобизъм и съмнения

Лекарството хидроксихлорохин бе предписано не по предназначение по време на пандемията и рекламирано по-специално от виден френски изследовател. Тази молекула бе представяна по време на пандемията като чудодейно лекарство от малцинство здравни специалисти, сред които френският микробиолог Дидие Раул. Убеждението на учения, че лекарството е лек за COVID-19, скоро бе подкрепено от някои политици. Френският президент Еманюел Макрон специално посети неговата лаборатория, а президентът на САЩ Доналд Тръмп препоръча лекарството през 2020 г., заявявайки, че вече го е приемал.

Използването на лекарството предизвика противоречия, тъй като много здравни специалисти отбелязаха липсата на изследвания или научни доказателства за неговата ефективност срещу COVID-19.

Установено е, че лекарството причинява тежки странични ефекти като нарушения на сърдечния ритъм.

След няколко оптимистични пилотни проучвания, през 2020 г. списание The Lancet публикува статия, която показва почти двойна допълнителната смъртност след приема на този препарат в сравнение със смъртността в контролната група. Но статията е изтеглена и тестовете продължават без особен успех.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде разрешение за спешна употреба на хидроксихлорохин (HCQ) през март 2020 г., но го отмени през юни.

През 2021 г. в Nature Communications бе публикуван мета-анализ на 14 контролирани проучвания, в който допълнителната смъртност в болниците при прием на хидроксихлорохин и още по-токсичният хлорохин се оценява на 11%.

Оценката: 17 000 смъртни случая, причинени от хидроксихлорохин, а вероятно и повече

Изследователи от Канада и Франция, ръководени от Жан-Кристоф Лега (Jean-Christophe Lega) от Университета в Лион, провеждат систематичен подбор на висококачествени проучвания по темата, включващи най-малко 500 хоспитализирани пациенти от 1 декември 2019 г. до 15 март 2021 г. Окончателният анализ включва 44 кохортни проучвания с общо 98 406 пациенти на възраст 56–75 години от Белгия, Испания, Италия, САЩ, Турция и Франция. Честотата на предписване на хидроксихлорохин варира значително между страните - от 16 до 84 процента.

Авторите са използвали данните от тези проучвания заразпространението на употребата на препарата - минимално, медианно и максимално, общия брой хоспитализации по държави, за да оценят относителния ефект на хидроксихлорохина върху смъртността, използвайки данни от публикувани кохорти. По същия начин нивата на смъртност варират значително в различните болници и региони, което може да е повлияно от променливата възраст, пол, съпътстващи заболявания, капацитет на интензивното отделение, контролът на COVID-19 и доверието на населението в националната здравна система и свързаните с пандемията политики. Въпреки това, относителният ефект от експозицията на хидроксихлорохина върху резултатите не е променен. В моделите са включени само променливи, свързани с ефекта от лечението с хидроксихлорохин. 

Екипът изчислява броя на свръхсмъртните случаи, свързани с употребата на хлорохин, като разликата между общия брой смъртни случаи и произведението на броя на хоспитализираните пациенти по нивото на смъртност, разпространението на употребата на препарата и свръхсмъртността свързани с използването му.

Изследователите заключават, че в страните, за които има налични данни, използвайки средни оценки на употребата на хидроксихлорохин, броят на свръхсмъртните случаи, свързани с употребата на хидроксихлорохин през периода, е 16 690. Използвайки минимални и максимални оценки, диапазонът варира от 6420 до 20 294 свръхсмъртни случаи.

Авторите на работата отбелязват, че реалният брой на допълнителните смъртни случаи, свързани с хидроксихлорохин, вероятно ще бъде много по-висок, тъй като надеждни данни за употребата му не са налични за повечето страни. Те заключават, че констатациите предполагат висок риск от насочването към препарати с ниско ниво на доказателства, което трябва да се вземе предвид в случай на бъдещи епидемии.

За лечението на тежък COVID бяха предлагани и други спорни средства, включително трансфузия на плазма от възстановени донори, метод, признат през 2021 г. за неефективен и непрепоръчителен от експерти от Световната здравна организация.

Справка: Jean-Christophe Lega et al; Deaths induced by compassionate use of hydroxychloroquine during the first COVID-19 wave: an estimate; Biomedicine & Pharmacotherapy, doi: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2023.116055https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38171239/ 

ИзточникHydroxychloroquine use during COVID pandemic may have induced 17,000 deaths, new study finds, Еuronews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !