Химикал, открит в често срещан подсладител, уврежда ДНК

Ваня Милева Последна промяна на 06 юни 2023 в 00:01 8209 0

Скорошно проучване показва, че сукралозата, често срещан изкуствен подсладител, продаван като Splenda, произвежда генотоксично съединение, наречено сукралоза-6-ацетат, когато се метаболизира, което може да разруши ДНК. Следи от сукралоза-6-ацетат са откри

Кредит Илюстрация, създадена с помощта на AI Dream от НаукаOFFNews

Скорошно проучване показва, че сукралозата, често срещан изкуствен подсладител, продаван като Splenda, произвежда генотоксично съединение, наречено сукралоза-6-ацетат, когато се метаболизира, което може да разруши ДНК. Следи от сукралоза-6-ацетат са открити и в самия подсладител.

Според неотдавнашно проучване сукралозата, широко използван изкуствен подсладител, при разграждането си произвежда съединение, разрушаващо ДНК - сукралоза-6-ацетат. Това съединение, открито в следи и в самия подсладител, надхвърля безопасните токсикологични прагове и може да причини генотоксичност и "пропускливи черва".

Ново проучване установява, че химично вещество, което се образува при храносмилането на широко използван подсладител, е "генотоксично", което означава, че разрушава ДНК. Химичното вещество е открито в следи и в самия подсладител, а откритието повдига въпроси за това как подсладителят може да допринесе за здравословни проблеми.

Става въпрос за сукралоза, широко използван изкуствен подсладител, продаван под търговското наименование Splenda®. Предишна работа на същия изследователски екип установява, че няколко мастноразтворими съединения се произвеждат в червата след прием на сукралоза. Едно от тези съединения е сукралоза-6-ацетат.

"Новата ни работа установява, че сукралоза-6-ацетатът е генотоксичен", обявява Сюзън Шифман (Susan Schiffman), автор на изследването и професор въвя факултета по биомедицинско инженерство в Държавния университет на Северна Каролина. "Установихме също така, че следи от сукралоза-6-ацетат могат да бъдат открити в готовата сукралоза, дори преди тя да бъде консумирана и метаболизирана.

"За да поставим това в контекст, Европейският орган за безопасност на храните има праг на токсикологична загриженост за всички генотоксични вещества от 0,15 микрограма на човек на ден", посочва Шифман. "Нашата работа показва, че следите от сукралоза-6-ацетат в една-единствена дневна напитка, подсладена със сукралоза, надвишават този праг. И това дори не отчита количеството сукралоза-6-ацетат, което се образува като метаболити, след като хората консумират сукралоза."

За целите на проучването изследователите провеждат серия от in vitro експерименти, при които излагат човешки кръвни клетки на сукралоза-6-ацетат и следят за маркери на генотоксичност.

"Накратко, установихме, че сукралоза-6-ацетатът е генотоксичен и че той ефективно разрушава ДНК в клетките, които са били изложени на въздействието на химикала", разказва Шифман.

Изследователите провеждат и in vitro тестове, при които човешки чревни тъкани са изложени на въздействието на сукралоза-6-ацетат.

"Други изследвания са установили, че сукралозата може да повлияе неблагоприятно на здравето на червата, затова искахме да видим какво може да се случи там", отбелязва Шифман. "Когато изложихме на въздействието на сукралоза и сукралоза-6-ацетат чревните епителни тъкани - тъканта, която покрива чревната стена - установихме, че и двата химикала причиняват "пропускливост на червата". По принцип те правят стената на червата по-пропусклива. Химичните вещества увреждат "тесните връзки" или интерфейсите, където клетките в чревната стена се свързват помежду си.

"Пропускливите черва" са проблем, защото това означава, че неща, които обикновено се изхвърлят от организма с изпражненията, вместо това изтичат от червата и се абсорбират в кръвния поток."

Изследователите разглеждат и генетичната активност на чревните клетки, за да видят как те реагират на наличието на сукралоза-6-ацетат.

"Установихме, че чревните клетки, изложени на сукралоза-6-ацетат, са с повишена активност в гените, свързани с оксидативния стрес, възпалението и канцерогенността", обяснява Шифман.

"Тази работа поражда множество опасения относно потенциалните ефекти върху здравето, свързани със сукралозата и нейните метаболити. Време е да преразгледаме безопасността и регулаторния статут на сукралозата, тъй като се увеличават доказателствата, че тя носи значителни рискове. Ако не друго, препоръчвам на хората да избягват продукти, съдържащи сукралоза. Това е нещо, което не трябва да се консумира."

Справка: “Toxicological and pharmacokinetic properties of sucralose-6-acetate and its parent sucralose: in vitro screening assays” by Susan S. Schiffman, Elizabeth H. Scholl, Terrence S. Furey and H. Troy Nagle, 29 May 2023, Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B.
DOI: 10.1080/10937404.2023.2213903

Източник“Genotoxic” Warning: Chemical Found in Common Sweetener Damages DNA, North Carolina State University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !