Инфекциите с Омикрон са не по-малко тежки от тези с Делта. COVID-19 намалява броя и подвижността на сперматозоидите

Offnews Последна промяна на 21 декември 2021 в 10:59 11074 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Инфекциите с Омикрон не по-малко тежки въз основа на ранни данни за Великобритания. Броят на сперматозоидите, подвижността може да са ниски в продължение на месеци след COVID-19. Това са констатациите на две скорошни проучвания за COVID-19.

Инфекциите, причинени от варианта на коронавирус Омикрон, не изглеждат по-малко тежки от инфекциите от Делта варианта според ранни данни от Обединеното кралство.

Изследователи от Имперския колеж в Лондон сравняват 11 329 души с потвърдени или вероятни инфекции с Омикрон с близо 200 000 души, заразени с други варианти. Досега според доклад, все още непреминал партньорска проверка и актуализиран в понеделник, те не виждат „доказателство, че Омикрон е с по-ниска тежест от Делта варианта, преценена или по дела на хората с положителен тест, които съобщават за симптоми, или по дела на търсещите болнични грижи след инфекция."

За наличните във Великобритания ваксини, ефективността срещу симптоматична инфекция с Омикрон варира от 0% до 20% след две дози и от 55% до 80% след бустер доза. Докладът също така оценява, че след като се вземат предвид индивидуалните рискови фактори, вероятността за повторно заразяване с Омикрон е 5,4 пъти по-голяма, отколкото при повторно заразяване с Делта варианта. Проучване на здравни работници преди да се появи Омикрон изчислява, че предишна инфекция със SARS-CoV-2 е осигурила 85% защита срещу втора инфекция в продължение на 6 месеца, отбелязват изследователите, докато „защитата срещу повторно заразяване от Омикрон, предоставена от предишна инфекция, може да бъде до 19%".

Броят на сперматозоидите, подвижността може да са ниски в продължение на месеци след COVID-19

Качеството на спермата е нарушено с месеци при някои хора след възстановяване от COVID-19, установява изследване.

Установено е, че самата сперма не е инфекциозна, но сред 35 мъже, предоставили проби в рамките на един месец след възстановяване от симптоматична инфекция, намалението на подвижността на сперматозоидите е забелязано при 60% от участниците, а броят на сперматозоидите е намален при 37%.

Както се съобщава в понеделник в списание Fertility and Sterility, проби от сперма са взети от 120 белгийци на средна възраст 35 години, средно 52 дни след отзвучаване на симптомите на COVID-19. Сред 51 мъже, тествани между един и два месеца след възстановяването, 37% са имали намалена подвижност на сперматозоидите, а 29% са имали нисък брой сперматозоиди. Сред 34 мъже, предоставили проби от сперма най-малко два месеца след възстановяването, подвижността на сперматозоидите е била нарушена в 28% от изследваните, а броят на сперматозоидите е бил нисък при 6%. Тежестта на инфекцията с COVID-19 не е свързана с характеристиките на сперматозоидите.

„Двойките с желание за бременност трябва да бъдат предупредени, че качеството на спермата след инфекция с COVID-19 може да бъде неоптимално“, заключават изследователите. "Прогнозното време за възстановяване е 3 месеца, но се провеждат допълнителни последващи проучвания, за да се потвърди това и да се определи дали е настъпило трайно увреждане при някои от мъжете."

Неутрализираща молекула може да бъде по-евтина от антителата

Експериментална молекула, която неутрализира коронавируса по същия начин като антителата, би била по-евтина и по-лесна за производство, твърдят изследователи.

Молекулата принадлежи към клас съединения, известни като аптамери. Тъй като са направени от РНК или ДНК, аптамерите са по-лесни за синтез от антителата на базата на протеини, които могат да се произвеждат само в живи клетки, отбелязва Юлиан Велеро (Julian Valero) от Университета в Орхус, Дания. Подобно на антителата, аптамерите се прикрепват към протеинови мишени - в този случай, шиповият протеин на повърхността на вируса - чрез сгъване в триизмерна конформация (пространствено подреждане, при което атомите в една молекула могат да приемат и свободно да преобразуват между тях, особено чрез въртене около отделни единични връзки).

Проучване, публикувано в PNAS, показва, че при лабораторни експерименти, аптамерът се свързва плътно с шипа на коронавируса, предотвратявайки проникването му в човешки клетки. Той инхибира по-ранните варианти на вируса, включително Делта варианта, заявяват изследователите. Те планират тестове, за да видят дали разпознава и се свързва и с варианта Омикрон.

Използването на аптамер при пациенти все още е далеч - тестовете върху мишки са започнали едва наскоро. Що се отнася до употребата при хора, „ние сме много по-близо“ до това да можем да използваме аптамера, за да помогнем за диагностицирането на инфекции със SARS-CoV-2, подчертава Йорген Кемса (Jorgen Kjemsa), също от университета в Орхус. Изследователят допълва, че експерименти, сравняващи използването на аптамера с антитела в широко използваните бързи тестове за COVID-19 за инфекция, са в ход.

Справка:

  1. Report 49 - Growth, population distribution and immune escape of Omicron in England, Imperial College London
  2. Sperm quality and absence of SARS-CoV-2 RNA in semen after COVID-19 infection: a prospective, observational study and validation of the SpermCOVID test, Gilbert G.G.Donderset al., Fertility and Sterility, https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2021.10.022
  3. A serum-stable RNA aptamer specific for SARS-CoV-2 neutralizes viral entry
    Julián Valero, Laia Civit, Daniel M. Dupont, Denis Selnihhin, Line S. Reinert, Manja Idorn, Brett A. Israels, Aleksandra M. Bednarz, Claus Bus, Benedikt Asbach, David Peterhoff, Finn S. Pedersen, Victoria Birkedal, Ralf Wagner, Søren R. Paludan, and Jørgen Kjems et al. PNAS December 14, 2021 118 (50) e2112942118; https://doi.org/10.1073/pnas.2112942118

Източник: Omicron infections appear no less severe than Delta; COVID-19 lowers sperm count, motility
Nancy Lapid, Reuters

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !