Ракът е изключително сложно, многостранно и опасно заболяване, което е здравен проблем по целия свят. Тъй като лечението много пъти е неуспешно, особено ако ракът се открие късно, през последните години се наблюдава значителен скок в разработването на стратегии за превенция.
Много стратегии за превенция на рака са насочени към промени в храненето и консумацията на определени хранителни добавки. Но точната роля на диетите в превенцията на рака все още не е ясна.
Сега нов преглед, публикуван в списание Cancer Screening and Prevention, се опитва да предостави по-изчерпателни насоки за храненето за предотвратяване на това често смъртоносно заболяване.
Диета и профилактика на рака
"Диетата и добавките имат значително влияние върху причините и превенцията на рака. Смята се, че храненето играе важна роля в заболеваемостта от рак", пишат авторите на изследването.
"Въпреки това, дори след десетилетия епидемиологични изследвания, възникват няколко несъответствия по отношение на това как точно специфичните диетични фактори са свързани с превенцията на рака, ограничавайки установяването на твърди заключения."
Фактори, повишаващи риска от рак
В научния свят е общоприето, че фактори като затлъстяване или прием на висококалорични храни, сладки напитки и преработени продукти повишават риска от рак.
Затлъстяване
Проучванията установяват, че затлъстяването е свързано с 14% от смъртните случаи от рак при мъжете и 20% при жените, като специфични продукти като червено месо, алкохол или афлатоксини са свързани с развитието на различни видове рак.
Плодове и зеленчуци
От друга страна, консумацията на висок прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни изглежда играе важна роля в превенцията на рака.
Витамини и микроелементи
Освен това, различни микроелементи и антиоксиданти, открити в хранителните добавки, като витамин B12, C, D, селен, фолиева киселина и каротеноиди също са показали, че предотвратяват развитието на канцерогенни тумори и подобряват цялостното здраве. И все пак безразборната им употреба може да бъде опасна, както потвърждават много изследвания.
Растителни екстракти и профилактика на рака
Друго обещаващо направление на изследванията в превенцията на рака се фокусира върху растителни екстракти като полифеноли, за които е установено, че предотвратяват появата и развитието на рак.
Полифенолите се намират най-вече в плодовете, зеленчуците и ядките и могат да бъдат класифицирани като флавоноиди, фенолни киселини, лигнани, стилбени и други съединения.
"Основните полифеноли, открити в растенията, са флавоноиди и фенолни киселини, които съставляват съответно около 30% и 60% от всички естествено срещащи се полифеноли", отбелязват изследователите.
Полифенолите имат токсични ефекти върху клетките, които могат да ограничат растежа на тумори и да причинят апоптоза.
Защитни ефекти на полифенолите
Според авторите на изследването полифенолите изглеждат ефективни химиопревантивни лекарства поради редица защитни действия, които проявяват, включително модификация на сигнализирането на клетъчния цикъл, активиране на антиоксидантни ензими, апоптоза и спиране на клетъчния цикъл.
"Антиоксидантите (присъстващи в плодовете, зеленчуците и ядките) помагат за възстановяването на клетките, имат противовъзпалителни свойства и намаляват прекомерното образуване на свободни радикали в тялото, което е основният механизъм на действие на раковите клетки."
Връзка между диета и превенция на рака
Изследователите отбелязват също, че данните от епидемиологични, предклинични и клинични изследвания са допринесли значително за знанията, свързващи диетата и превенцията на рака.
Към днешна дата обаче информацията за фундаменталната връзка между диетата и превенцията на рака е ограничена.
Освен това, както твърдят изследователите, хранителните добавки не трябва да се прилагат безразборно, тъй като те могат да имат и отрицателни ефекти.
Липса на убедителни доказателства
"Изследването на рака е предизвикателство и никога не е лесно да се определи истинското въздействие само на един от тези фактори, тъй като няколко фактора на начина на живот също оказват влияние върху риска от рак. Това е важен момент по отношение на ефикасността на диетата и добавките в превенцията на рака", отбелязват авторите на изследването.
"Понастоящем няма убедителни доказателства в полза на който и да е диетичен режим за намаляване на риска от рак."
И все пак, както те многократно подчертават, резултатите от различни проучвания показват, че общата промяна на диетата има положително въздействие върху превенцията на рака.
Специалистите заключават, че докато диетата и хранителните добавки позволяват на пациентите с рак да участват активно в грижите си, важно е да се уверите, че пациентът е наясно с рисковете, свързани с отказ от доказано конвенционално лечение.
Справка: Diet and Supplements in Cancer Prevention; Anandu Chandra Khanashyam, Priyamvada Thorakkattu, Karthik Sajith Babu, Kartik Shah, Mithun Singh Rajput, Siriwan Nirmal and Nilesh Prakash Nirmal6; Cancer Screening and Prevention 2023;2(2):138-147 doi: 10.14218/CSP.2023.00001
Източник: Which dietary changes are best for cancer prevention?, Earth.com
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари