Отвъд опасенията за талията, посягането към мазните храни по време на стрес всъщност може да влоши способността на организма ни да се възстановява и да доведе до намалено насищане на мозъка с кислород и влошени функции на кръвоносните съдове.
В две нови проучвания на изследователи от Бирмингамския университет е установено, че консумацията на храни с високо съдържание на мазнини по време на периоди на психически стрес намалява мозъчното насищане с кислород в префронталния кортекс, което води до изчерпване на доставките на кислород (39% намаление на оксигенирания хемоглобин) в сравнение с консумацията на храна с ниско съдържание на мазнини.
"Когато сме подложени на стрес, в организма се случват различни неща: сърдечната честота и кръвното налягане се повишават, кръвоносните съдове се разширяват и притокът на кръв към мозъка се увеличава", обяснява Розалинд Бейнъм (Rosalind Baynham) от Университета в Бирмингам.
"Знаем също така, че еластичността на кръвоносните ни съдове - която е мярка за съдовата функция - намалява след психически стрес. Установихме, че консумирането на мазни храни при психически стрес намалява съдовата функция с 1,74% (измерена чрез дилатацията на брахиалния поток)."
Тази съдова функция е останала намалена до 90 минути след отшумяването на стреса. Добрата новина обаче е, че консумацията на храни с високо съдържание на полифеноли, като какао, горски плодове, грозде, ябълки и други плодове и зеленчуци, не оказва влияние върху съдовата функция.
За да преценят резултатите от изследването си върху хора, изследователите са подбрали млади, здрави възрастни хора и са им дали по два кроасана с масло за закуска.
"След това ги помолихме да се справят с ментална математика, увеличавайки скоростта в продължение на осем минути, като ги предупреждават, когато сгрешат отговора", казва Бейнъм. "Те можеха да видят себе си на екрана, докато правеха упражнението. Експериментът е замислен така, че да симулира ежедневния стрес, с който може да ни се наложи да се справяме на работа или у дома.
"Предишни проучвания показват, че 1% намаление на съдовата функция води до 13% увеличение на риска от сърдечносъдови заболявания", допълва изследователката. "Важното е, че ние показваме, че това влошаване на съдовата функция се запазва дори по-дълго, когато нашите участници са яли кроасани."
Не посягайте към мазни храни. Кредит: Needpix.com / DanaTentis
Добрата новина? Избирайки вместо това храна и напитки с ниско съдържание на мазнини, макар и все още да се отразяват зле на съдовата функция (1,18% намаление), не е било необходимо много време, за да се възстанови нормалното състояние на организма след отшумяването на стреса.
"Да се види такава значителна разлика в начина, по който организмът им се възстановява от стреса, когато ядат мазни храни, е поразително", коментира Джет Велдхуйзен ван Зантен (Jet Veldhuijzen van Zanten), професор по биологична психология в Бирмингамския университет. "За хората, които вече имат повишен риск от сърдечносъдови заболявания, въздействието може да бъде още по-сериозно."
По този начин изследователите предупреждават, че посягането към високомаслени закуски за справяне със стресови ситуации в работата или в живота всъщност може да представлява по-голяма опасност за здравето, отколкото се смяташе досега.
"Всички ние се справяме със стреса през цялото време, но особено за тези от нас, които работят на високостресови работни места и са изложени на риск от сърдечносъдови заболявания, тези открития трябва да се приемат сериозно", заявява Велдхуйзен ван Зантен. "Това изследване може да ни помогне да вземаме решения, които намаляват рисковете, а не ги влошават."
Това обаче не е всичко. Намаленото насищане с кислород може да доведе до лошо настроение или други проблеми с психичното здраве, което може да влоши още повече стреса, утежнявайки здравословните проблеми.
"Знаем, че когато хората са стресирани, те са склонни да се насочат към храни с по-високо съдържание на мазнини, защото това е по-удобният вариант, ако времето е в недостиг, или като удоволствие, за да се справят със стреса", отбелязва Катарина Рендейро (Catarina Rendeiro), професор по науки за храненето в Университета в Бирмингам. "Но по този начин те влошават своята физическа и психологическа реакция на стреса."
Посягането към храни с ниско съдържание на мазнини е най-доброто решение както за облекчаване на стреса, така и за намаляване на физиологичното му въздействие.
"В момента светът е изключително стресиращо място и дори без външни фактори като война или финансова криза, стресът е нещо, с което всички ние трябва да се справим", коментира Бейнъм. "Така че следващия път, когато сте на важна среща или участвате в интервю за работа, опитайте се да устоите на безплатните бисквити и вместо тях си вземете плодове. Може да откриете, че се чувствате по-спокойни и можете да се справите със стреса малко по-добре."
Справка: Fat intake impairs the recovery of endothelial function following mental stress in young healthy adults
Rosalind Baynham, Samuel R. C. Weaver, Catarina Rendeiro, Jet J. C. S. Veldhuijzen van Zanten; Front. Nutr., 09 November 2023; Sec. Nutrition, Psychology and Brain Health, Volume 10 - 2023 | https://doi.org/10.3389/fnut.2023.1275708
Източник: Dire health warning for those reaching for fatty foods when stressed, Bronwyn Thompson, NewAtlas
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари