Замяната на червеното месо с гъбен протеин може да понижи холестерола и да намали мазнините

Ваня Милева Последна промяна на 06 октомври 2023 в 00:00 5181 1

Quorn е марка продукти заместители на месо, получени от Fusarium venenatum, естествено срещаща се гъба. Основната съставка, микопротеинът, се произвежда чрез ферментация и след това се преработва в различни хранителни продукти за консумация от човека.

Кредит Quorn

Quorn е марка продукти заместители на месо, получени от Fusarium venenatum, естествено срещаща се гъба. Основната съставка, микопротеинът, се произвежда чрез ферментация и след това се преработва в различни хранителни продукти за консумация от човека.

Хората, които имат за цел да намалят холестерола си и да премахнат излишните мазнини, могат да обмислят замяната на месото с протеина Quorn според скорошни изследвания.

Проучването е публикувано в European Journal of Nutrition.

Само в рамките на двуседмичен период, участниците, които са консумирали Quorn – популярна алтернатива на месото, получена от микопротеин – са забелязали спад от 12% на "лошия" LDL холестерол и 7% намаление на общия холестерол. Същите тези индивиди наблюдават средно намаление от близо 1 см (0,95 см) в обиколката на талията в сравнение с контролна група, които консумират червени и преработени месни продукти.

Такъв спад в нивата на общия холестерол може според медицински изследвания да намали риска от смърт на човек от сърдечно-съдови заболявания като инсулт или коронарна болест на сърцето с до 9%. Обиколката на талията е добра мярка за коремни мазнини и ключов маркер за сърдечно-съдово здраве, с близо 1 cm намаление в групата на микопротеини, постигнато за кратък период, което предполага потенциални ползи за здравето на сърцето и състоянието на организма.

Сляпото проучване на изследователи – което включва 20 здрави възрастни мъже, които са избрани на случаен принцип да консумират 240 грама на ден червено и преработено месо или еквивалентно количество Quorn за два 14-дневни периода – също разкрива допълнителни ползи за здравето на сърцето от консумацията на микопротеини, уникалната съставка във всички продукти на Quorn. Изследователите идентифицират клинично значима тенденция към по-ниско систолично и диастолично кръвно налягане в групата на микопротеини, което потенциално допринася за подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Констатациите идват, след като последното годишно проучване на здравето в Англия изчисли, че над половината (59%) от възрастните страдат от повишен холестерол, почти две трети (64%) са с наднормено тегло или живеят със затлъстяване и почти една трета (30%) имат високо кръвно налягане. Известно е, че и трите причиняват сърдечно-съдови заболявания – което означава, че милиони хора могат да бъдат изложени на риск от потенциално фатален инфаркт или инсулт.

Високият холестерол се причинява главно от диети с високо съдържание на наситени мазнини, пренасяне на излишни мазнини около талията и недостатъчно упражнения и се описва, наред с високото кръвно налягане, като един от "тихите убийци", които често са безсимптомни и се идентифицират само чрез медицински преглед при спешен случай.

Повишените нива на липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол, често наричан "лош" холестерол, могат да доведат до натрупване на мастни плаки в артериите на човек, които ограничават притока на кръв и увеличават риска от инфаркт или инсулт. Понастоящем високият LDL холестерол се свързва с една четвърт (115) от 460 смъртни случая със сърдечни и кръвоносни заболявания, регистрирани във Великобритания всеки ден.

Почти осем милиона души в Обединеното кралство разчитат на статини за понижаване на холестерола си, но нараства загрижеността относно достъпността на тези лекарства, като най-предписваният статин, аторвастатин, наскоро повиши цената си.

Поддържането на здравословна обиколка на талията също е известно, че е важно за предотвратяване на бъдещи инфаркти и инсулти. По-голямата талия обикновено показва, че има излишни мазнини около и вътре в органите и когато това се случи в черния дроб например, той изтласква твърде много мазнини и захар в кръвта, увеличавайки риска от коронарна болест на сърцето и диабет тип 2. Това е особен риск, когато излишните мазнини се носят около долната част на торса в областта на корема.

Коментирайки резултатите от проучването, водещият изследовател д-р Даниел Коман (Daniel Commane), доцент по хранителни науки в университета Нортумбрия, отбелязва:

"Във време, когато милиони хора имат висок холестерол и излишни коремни мазнини, това проучване е последното от няколко проучвания за човешка диетична интервенция, при които микопротеинът демонстрира значителни ползи за сърдечно-съдовата система."

"Това последно проучване се основава на предишни изследвания, които проведохме, които разкриха, че микопротеинът Quorn значително намалява наличието на ракови биомаркери и подобрява здравето на червата.“

Cordon bleu на марката Quorn. Kredit: Wikimedia Commons

Базираните на гъбички протеини като микопротеина на Quorn са отделно царство храна, различно от храните на растителна основа, и все повече се признават за техните различни хранителни качества. Култивиран чрез вековния процес на ферментация, микопротеинът е "пълноценен протеин“, който е с ниско съдържание на наситени мазнини, не съдържа холестерол и е признат за здравословен източник на протеини и фибри. Микопротеинът на Quorn е част от здравословна и устойчива диета.

"Произведен чрез ферментация на естествено срещаща се гъба, той възпроизвежда вкуса и текстурата на месото невероятно добре и е подкрепен от богата база от доказателства от повече от 20 публикувани проучвания, показващи неговите ползи за здравето като качествен протеин", подчертава Тим Финиган (), научен съветник за Quorn Foods и гост-професор в университета Нортумбрия.

Справка: “The effects of substituting red and processed meat for mycoprotein on biomarkers of cardiovascular risk in healthy volunteers: an analysis of secondary endpoints from Mycomeat” by Dominic N. Farsi, Jose Lara Gallegos, Tim J. A. Finnigan, William Cheung, Jose Munoz Munoz and Daniel M. Commane, 25 August 2023, European Journal of Nutrition.
DOI: 10.1007/s00394-023-03238-1

Източник: Lowering Cholesterol and Shedding Waist Fat – New Study Suggests Swapping Red Meat for This Protein, Northumbria University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

06.10 2023 в 21:28

мда, на carnivore имах идеален холестерол.

Сега съм кето, ям и гъби и пак ми е идеален.

Плюскай въглехидрати и захар, и се чуди как да махнеш червеното месо. Идиоти.