Екстремно гладуване: Какво всъщност причинява "едно хранене на ден" на организма ни?

Ваня Милева Последна промяна на 05 октомври 2023 в 00:00 8266 0

едно хранене на ден

Кредит Dan DeAlmeida/Unsplash

Едно хранене на ден.

През годините известните личности са популяризирали най-различни необичайни диетични режими. Една от последните тенденции сред знаменитостите е диетата "едно хранене на ден" (или "OMAD" - "one meal a day").

Сред почитателите на OMAD са Брус Спрингстийн и фронтменът на Coldplay Крис Мартин. Много привърженици на OMAD твърдят, че тя им помага да контролират по-добре теглото си и да поддържат добра форма.

По същество OMAD е по-екстремна версия на други видове диети, като например периодичното гладуване и ограниченото във времето хранене.

Основната разлика е, че вместо да гладуват само в определени дни или да се хранят само в определен часови интервал, хората, които следват OMAD, приемат всички калории за деня в едно голямо хранене.

Но макар привържениците на OMAD да твърдят, че спазването на диетата подобрява много аспекти на здравето, всъщност не се знае почти нищо за това какъв е ефектът от храненето само един път дневно върху организма - да не говорим дали е безопасно.

Гладуване и здраве

Доказателствата в подкрепа на използването на OMAD са ограничени. Много малко проучвания са разгледали самия OMAD, а повечето от тези, които са проведени, са върху животни.

Поради това повечето от твърденията, че OMAD действа, са епизодични. Или пък се основават на предположението, че щом други форми на гладуване могат да бъдат полезни за здравето, то и OMAD също ще бъде полезен.

Изследванията на диетите с гладуване все още са в процес на развитие. Някои данни сочат, че една от формите на периодично гладуване, известна като "диета 5:2" (при която човек се храни нормално пет дни в седмицата, а след това два дни в седмицата приема 800 или по-малко калории), може да помогне на хората да контролират по-добре теглото си. Въпреки това той не е по-добър от други диетични режими.

Проучванията показват също, че ограниченото във времето хранене (при което се консумират всички дневни калории в рамките на определен период от време) може да помогне на хората да контролират по-добре теглото си. То има и други ползи за здравето, като например понижаване на кръвното налягане.

Едно обзорно проучване установи също, че много различни видове гладуване (включително периодично гладуване и гладуване всеки втори ден) могат да подобрят няколко аспекта на метаболизма.

Те включват подобряване на нивата на кръвната захар и холестерола, намаляване на нивата на възпаление и подпомагане на хората да регулират по-добре апетита си. Това, от своя страна, може да помогне за намаляване на риска от затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Само едно хранене

Досега едно проучване е разгледало ефекта на OMAD при хора. В това проучване на участниците е бил даден един и същ брой калории за консумация всеки ден за периода на изследването.

През половината от изследването участниците са приемали тези калории на едно хранене, преди да преминат и да приемат дневните си калории, разделени на три хранения на ден.

Всеки модел на хранене е бил следван само в продължение на 11 дни - не особено дълъг период. Единственото хранене е било извършвано между 17:00 и 19:00 часа. Само 11 участници завършват проучването.

Когато участниците се хранели само по едно хранене на ден, при тях се наблюдавало по-голямо намаляване на телесното тегло и мастната маса. При участниците обаче се наблюдавало и по-голямо намаление на чистата маса и костната плътност, когато се хранели само с едно хранене на ден.

Това би могло да доведе до намаляване на мускулните функции и до по-голям риск от фрактури на костите, ако диетата се спазва за по-дълъг период от време.

Проучванията върху животни, изследващи ефекта на OMAD, са показали противоречиви резултати, като изследванията показват, че мишките, които са се хранили с един голям порцион дневно, всъщност са наддали повече тегло в сравнение с тези, които са се хранили многократно.

Въпреки че тези резултати могат да покажат, че OMAD може да има ползи за някои аспекти на здравето, все още има много неща, които не знаем за нея.

За бъдещите проучвания ще бъде важно да се изследва ефектът на OMAD при по-голям брой участници и при други групи хора (тъй като това проучване включва само слаби, млади възрастни).

Също така ще бъде важно проучванията да разглеждат ефекта на OMAD за по-дълъг период от време и да провеждат тези проучвания в реална среда.

Ще бъде интересно също така да се разбере дали времето на хранене може допълнително да подобри резултатите и дали хранителният профил на храненето има значение.

Други недостатъци

Ако някой се храни само веднъж дневно, ще му бъде доста трудно да задоволи всички свои хранителни нужди, особено по отношение на енергията, протеините, фибрите и основните витамини и минерали.

Липсата на достатъчно от тези важни хранителни вещества може да доведе до загуба на мускулна маса, риск от запек и влошено здраве на червата.

За да отговори на тези хранителни изисквания, човек, който следва OMAD, трябва да си осигури добра порция протеини и много зеленчуци, ядки, семена, плодове и пълнозърнести храни по време на единственото си дневно хранене.

Освен това ще трябва да приема достатъчно количество млечни продукти, за да се увери, че отговаря на изискванията за калций и йод - или да използва добавка или алтернатива, ако е на растителна основа.

Това не е хранителен режим, който бихме препоръчали на деца, бременни, хора, които се надяват да забременеят или кърмят, и определено не е подходящ за хора, които са застрашени от хранителни разстройства.

Важно е също така да се отбележи, че макар тази диета да работи за известните личности, те имат достъп до диетолози, висококачествени диети и хранителни добавки, когато е необходимо.The Conversation

Авторът Аманда Ейвъри (Amanda Avery) е преподавател по хранене в Университета на Нотингам.

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !