Котка получи чисто нови 3D принтирани протези на четирите си лапи (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 февруари 2020 в 00:47 3425 0

Кредит Скрийншот от видеото

С помощта на местен университет руският ветеринар Сергей Горшков прави четири 3D принтирани титаниеви протези, за да може четиригодишната котка Димка да може да ходи отново, след като четирите й лапички са ампутирани заради измръзване. 

По време на суровите сибирски зими ветеринарите в клиниката в Новосибирск обикновено лекуват пет до седем котки от измръзване, което води до загубата на лапи, уши и носове. 

Димка не е първата котка с протези. Котарак на име Рижик, който също е изгубил лапите си заради измръзване, получава същото лечение в същата клиника.

"Така Димка стана втората котка в света с протези и на четирите си крайника", се съобщава в изявление на Политехническия университет Томск, цитиран от New York Post. "Новите предни и задни лапи на котката са по индивидуален модел, който е принтиран с титан на 3D принтер".

Горшков и колегите му си сътрудничат с учените от университета за създаването на протезите. Първо лекарите правят CT скенер на Димка, за да направят модел на титаниеви крака, който след това са 3D принтирани и оперативно прикачени към чуканите й, добавяйки четири стъпалца на всеки крак. Разработено е специално покритие от калциев фосфат, за да може имплантите да се поставят и да паснат в костите на краката, както и да се намали рискът от инфекция и отхвръляне на имплантите. 

Димка сега живее щастливо с жената, която я е намерила на снега според изданието The Moscow Times.

Източници: Futurism - SURGEONS GAVE THIS ADORABLE CAT FOUR AMAZING 3D-PRINTED PAWS

Live Science - Cat with 4 frostbitten paws gets new feet made of titanium

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !