Покажи ми котката си, за да ти кажа какъв си

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 февруари 2019 в 15:00 6160 0

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Знаем, че котките могат да бъдат невротични като стопаните си, но колко дълбоки са тези връзки всъщност? Доста дълбоки, според ново проучване на английски учени, публикувано в PLOS One. Te oткриват, че черти в характера на стопанина може да съответстват с поведението на любимците им, което значи, че е възможно до известна степен котките да имитират собствената ни личност, съобщават Science alert.

"Много собственици считат любимците си за част от семейството и формират тесни социални връзки с тях", разказва пред The Telegraph Лорън Финка (Lauren Finka) от Университета Нотингам Трент. "Следователно е възможно животните да бъдат повлияни от начина, по който ги отглеждаме и общуваме с тях, а тези фактори на свой ред са следствие от различията в характерите ни."

Финка и екипът й изучават повече от 3 000 собственици на котки, задавайки серии от въпроси, които ги оценяват по скала за оценка на личностните черти като приятност, съвестност, екстроверсия, невротизъм и откритост. Резултатите показват доста взаимовръзки, които определят не само общото добруване на котките, но и личността им.

Например по-невротичните собственици са свързани с котки, имащи "проблемно поведение", което може да се изразява в агресия, притеснение или страх, или поведения, свързани със стрес, в допълнение към здравословни проблеми или наднормено тегло. Подобни взаимовръзки са откривани и в предишни изследвания, но това не е всичко.

Учените откриват, че собствениците на котки с по-голяма екстровертност, по-често имат животни, които също харесват да имат повече свобода навън, докато по-сговорчивите участници са и по-доволни от общуването със своите (вероятно по-приятни) котки.

Разбира се, съответствието не означава причинно-следствена връзка, но учените смятат, че е възможно да има подобно нещо, за доказването на което, обаче, ще са необходими още много изследвания.

"Повечето стопани искат да осигурят най-добрата грижа за котките си и тези резултати показват важна връзка между нашата личност и добруването на любимците ни," обяснява Финка. "Необходими са повече изследвания, за да се изследва причино-следствената същност на тази връзка и да се докаже дали и как личността на собствениците директно влияе върху поведението и живота на котките."

Всъщност откритието е по-малко неочаквано, отколкото изглежда. Хората, които обичат котки често ги приемат като член от семейството и се държат така с тях; децата често приемат формите на поведение, показани от родителите им, така че хипотетично биха могли и котките. 

"Котките са нашето малко аз," разказва Даниел Гън-Муур (Danielle Gunn-Moore), изследовател на котешкото здраве от Университета в Единбург, която не е част от изследването. "Те са чувствителни създания, които силно се повлияват от хората около тях. Веднага се свързват със собствениците си и оказват ефект едни върху други."

Това, което трябва да запомним за тази удивителна връзка е, че не става дума само за личността на котките, но и за тяхното благосъстояние. Нашето отношение към тези малки удивителни животни оказва влияние върху тяхното физическо и психологическо здраве по начини, за които дори не си даваме сметка. Трябва да станем по-отговорни към начина на функциониране на тази връзка, ако искаме най-доброто за нашите котешки приятели. 

"За котките не винаги е лесно да живеят като наши любимци", обяснява Финка, "и е важно винаги да сме наясно как нашето поведение може да им повлияе, както в положителна, така и в отрицателна посока."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !