Лекарство против косопад може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания

Ваня Милева Последна промяна на 05 март 2024 в 00:01 4092 0

Лекарството финастерид, което вече се използва за лечение на косопад и увеличена простата, също може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдовите заболявания

Кредит Flickr / Nick Gray (CC BY-SA 2.0 DEED)

Лекарството финастерид, което вече се използва за лечение на косопад и увеличена простата, също може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдовите заболявания

Лекарството финастерид, което вече се използва за лечение на косопад и увеличена простата, също може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдовите заболявания.

При анализ на данни от мъжки мишки и мъже е показано, че лекарството подобрява здравето и намалява нивата на холестерола.

Известно е, че твърде много холестерол увеличава риска от сърдечно-съдовите заболявания, тъй като стимулира атеросклерозата - мастни отлагания в кръвоносните съдове, блокиращи притока на кръв през артериите. В крайна сметка това може да доведе до инсулти или инфаркти.

Изследователският екип от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн и Университета на Мериленд решава да проучи връзката между финастерида и сърдечно-съдовите заболявания, тъй като лекарството действа чрез блокиране на протеин, който активира хормона тестостерон, а тестостеронът и атеросклерозата са свързвани условно и преди.

В проучването са използвани записи от базата данни на Националното изследване на здравето и храненето, събрани между 2009 и 2016 г. Фокусирайки се върху 155 възрастни мъже на възраст 50 и повече години, екипът открива връзка между нивата на холестерола и употребата на финастерид. Тъй като извадката е сравнително малка, а записите не дават информация за това колко дълго всеки човек е приемал лекарството, заключенията дават слабо, но интригуващо предположение за потенциалните ползи от финастерид за сърцето.

"Когато изследвахме мъжете, приемащи финастерид, техните нива на холестерола бяха средно с 30 пункта по-ниски от тези на мъжете, които не приемаха лекарството", заявява специалистът по храните Жауме Аменгуал (Jaume Amengual) от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн.

Изследователите провеждат и по-обстойни тестове при мишки, генетично създадени да бъдат предразположени към атеросклероза, като експериментират с три различни нива на финастерид и контролна група, на която не се дава лекарството. Мишките също са били хранени с висококалорична диета в продължение на 12 седмици.

При най-високата доза от 1000 милиграма на килограм храна са наблюдавани признаци на ползи за здравето на животните, въпреки лошото качество на диетата им. Тези признаци включват намаляване на холестерола.

"При мишките, на които е давана висока доза финастерид, са наблюдавани по-ниски нива на холестерола в плазмата, както и в артериите", разказва Доналд Молина (Donald Molina), учен в областта на храните от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн. "В черния дроб също имаше по-малко липиди и възпалителни маркери."

Важно е да се отбележи, че на мишките е даван повече финастерид спрямо размера им (приблизително 2,5 мг дневно за тези на най-високата доза), отколкото дозите от 1 или 5 милиграма, които обикновено се предписват на хората да приемат всеки ден. Все пак фактът, че резултатите са еднакви при мишките и хората, е обещаващ.

Следващата стъпка в изследването е по-подробен преглед на нивата на холестерола при по-разнообразни групи хора, приемащи финастерид, или клинични изпитвания - но фактът, че това вече е одобрено лекарство, би трябвало да помогне за ускоряване на процеса.

Справка: Finasteride delays atherosclerosis progression in mice and is associated with a reduction in plasma cholesterol in men; Patrick McQueen, Donald Molina, Ivan Pinos, Samuel Krug, Anna J. Taylor, Michael R. LaFrano, Maureen A. Kane, Jaume Amengual; Journal of Lipid Research, Volume 65, Issue 3, 2024, 100507, ISSN 0022-2275,
https://doi.org/10.1016/j.jlr.2024.100507 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022227524000129)

Източник: Surprise Discovery: Hair Loss Drug May Lower Risk of Heart Disease, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !