Тъмната страна на кокосовото масло: Ново проучване разкрива дългосрочни рискове за здравето

Ваня Милева Последна промяна на 13 декември 2023 в 09:10 37676 1

Кокосово масло

Кредит Rawpixel

Ново изследване разкрива значителни метаболитни и здравни рискове, свързани с дългосрочната добавка на кокосово масло, включително промени в хормоните, наддаване на тегло и възпаление. Водещият изследовател Марсио Алберто Торсони (Marcio Alberto Torsoni) съветва да не се консумира неконтролирано кокосово масло и препоръчва умереност, съобразена с диетичните насоки.

При експерименти с мишки учени наблюдават промени в хранителните навици, нарастване на теглото, признаци на тревожност и засилено възпаление в мозъка, мастната тъкан и черния дроб.

Статия, публикувана в Journal of Functional Foods, докладва за изследователско проучване, при което мишки, след като им е дадена перорална добавка екстра върджин кокосово масло, показват забележими промени в хранителните си навици, наддаване на тегло, нива на тревожност и възпаление в централната нервна система, мастната тъкан и черния дроб.

Изследователите установяват, че способността на ключовите метаболитни хормони лептин и инсулин да активират клетъчните механизми, отговорни за ситостта и контрола на нивата на кръвната захар е бил нарушен и че биохимичните механизми, участващи в синтеза на мазнини, са били стимулирани.

"Констатациите предполагат, че въпреки че процесът е бавен и незабелржим, добавянето на кокосово масло за дълги периоди може да доведе до значителни метаболитни промени, които допринасят за развитието на затлъстяване и съпътстващите с него заболявания", отбелязва Марсио Алберто Торсони (Marcio Alberto Torsoni), изследовател в Лабораторията за метаболитни нарушения (LabDiMe) във Факултета по приложни науки на Държавния университет на Кампинас (FCA-UNICAMP) в щата Сао Пауло, Бразилия. Има докторска степен по функционална и молекулярна биология и е завършил постдокторантски стипендии във Факултета по медицински науки на UNICAMP и Университета на Мичиган в САЩ.

Рискове от животинските мазнини и кокосовото масло

Прекомерната консумация на животински мазнини е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, както и затлъстяване и диабет. Един от компонентите на тази диета е холестеролът, но този вид мазнини съдържат и наситени мастни киселини, които могат да активират възпалителни процеси чрез Toll-like рецептор 4 (TLR-4) и могат да доведат до заболяване.

Наситените мастни киселини могат да бъдат получени и от други източници, като растенията. Те представляват 90% от липидите в кокосовото масло например. Въпреки че късоверижните мастни киселини съставляват голяма част и те са полезни, защото намаляват възпалението, наситените мастни киселини в кокосовото масло са достатъчни, за да активират възпалителните пътища и да причинят увреждане на различни видове клетки.

"Консумацията на кокосово масло като част от обичайната диета или като хранителна добавка се е увеличила значително сред населението", коментира Торсони. Проблемът е, че в повечето случаи се консумира без ръководството на диетолог, който може да коригира дневната доза в съответствие с нуждите на съответния индивид.

Експериментален модел

За да разбере дали ежедневната консумация на кокосово масло за дълги периоди може да причини здравословни проблеми, изследователската група използва моделни животни - здрави мишки, на които е давана дневна доза кокосово масло в продължение на осем седмици. Това количество кокосово масло е еквивалентно по калории на около една супена лъжица (13 г) на ден, или 5% от калориите от наситени мазнини в диетата на възрастен човек с правилното тегло за възрастта и височината си.

Кокосовото масло трябва да се използва в малки количества като подправка или част от сос, за предпочитане с пресни или минимално преработени зеленчуци, казва Торсони.

Това е съветът на диетичните насоки на Министерството на здравеопазването за бразилското население, който също препоръчва "адекватна и здравословна диета … хармонична по количество и качество, отговаряща на нуждите от разнообразие, баланс, умереност и удоволствие".

"Кокосовото масло не се препоръчва като добавка за лечение на заболявания или за възстановяване на доброто здраве", подчертава Торсони.

Справка: “Supplementation with CO induces lipogenesis in adipose tissue, leptin and insulin resistance in healthy Swiss mice” by Alana Carolina Costa Veras, Larissa da Silva Bruzasco, Ana Beatriz Profiro Lopes, Beatriz da Silva Franco, Alessandro Spencer de Souza Holanda, Andrea Maculano Esteves, Marciane Milanski, Adriana Souza Torsoni, Leticia Martins Ignacio-Souza and Marcio Alberto Torsoni, 4 June 2023, Journal of Functional Foods.
DOI: 10.1016/j.jff.2023.105600

Източник: Coconut Oil’s Dark Side: New Study Reveals Long-Term Health Risks, São Paulo Research Foundation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

14.12 2023 в 07:56

MCT олио се прави от кокос, и ползването му намаля теглото ми всъщност.

Ама не плюскам бисквити и хлебища по цял ден.