Маските не ни предпазват от грип

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 декември 2016 в 09:00 32380 0

Кредит Mother Nature Network

Кривата на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания постоянно расте в България през последните седмици на 2016, според последните данни на информационната система на Националния център по заразни и паразитни болести.

Актуалните вирусни щамове предизвикват хрема, висока температура, болки в гърлото и мъчителна кашлица. Засегнати са предимно деца до 14 години. Хората, които са развили грип са посъветвани да останат вкъщи, докато се възстановят и да се избегне разпространението на вируса сред други хора. 

Заболяемост от грип и ОРЗ в България

2016 Национален център по заразни и паразитни болести

Как може да се предпазим?

Здравните организации припомнят на хората за значението на редовното миене на ръце с топла вода и сапун. Но по улиците и градския транспорт започнаха да се появяват хора с хирургически маски - нещо, което рядко сме виждали преди.

Ефективни ли са предпазните медицински маски или не?

В продължение на много години учените не са категорични по въпроа дали носенето на маска е ефективен начин за предотвратяване на разпространението на вирусите. Въпреки това, последните проучвания показват, че те могат да помогнат, според healthline.com.

Проучване, публикувано в International Journal of Infectious Diseases през 2008 г. заключава, че когато се използват правилно, маските са високо ефективни за предотвратяване на разпространението на вирусни инфекции. Членовете на семейството на деца с грипоподобни заболявания, които използват маските правилно са били 80 на сто по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с болестта. Изненадващо е, че разликата между видове използвани маски е незначителна.

Едно изследване, публикувано наскоро в Preventive Medicine Reports, изследващо грипния сезон 2014/2015 твърди, че след ваксинацията , която предпазва в 95% от случаите,  носенето на маски е ефективно при 52.0% от децата, за измиването на ръцете - при  79.1% и гаргара с топла солена вода при 69.1%. Тези резултати предполагат задължително, че използването на маски винаги трябва да се свързва с редовно миене на ръцете.

Маска тип FFP2

Зависи от вида на маската и кой и как я използва

От Световната здравна организация (СЗО) смятат, че носенето на медицинска маска при нормални обстоятелства - в транспорта, в магазина и особено на открито - не е особено ефективно за предпазване от инфекция.

Защо обикновените маски не защитават

Като начало е нужно да се разбере, че грипът се разпространява по въздушно-капков път. Когато заразен човек киха или кашля във въздуха попадат малки заразени капки, които здравият човек може да поеме от въздуха вдишвайки.

Ако докоснете заразена повърхност, а после лицето си, също има вероятност да се заразите.

Важно е да се разбере, че става въпрос не за капки слюнка, а частици с микроскопичен размер. Хората обикновено купуват маски от най-нисък клас на защита FFP1 (има още FFP2 и FFP3). Такива маски лесно пропускат заразени частици през самата материя и отстрани, там където защитния слой не се допира до лицето.

Защо тогава ги продават?

Тези маски са нужни обикновено за други цели, например да се защити лицето на хирурга от замърсяване при операция. Освен това такива маски носят вече разболелите се хора, за да защитят другите от капчици слюнка. При това е необходимо маската да се сменя на всеки няколко часа, защото рискът да се разпространи инфекцията нараства заради това, че за това време върху маската се натрупва по-голямо количество вируси, отколкото при обикновено издишане.

Какви маски могат да ни защитят от грип?

Респираторите от клас FFP2 и FFP3. Обикновено такива средства на защита се използват само от професионалисти, например медицински персонал или от хора, за които заболяването от грип с висока степен на вероятност може да предизвика тежки усложнения.

Използването на такива маски в ежедневнието не е много удобно, при това има по-надеждни средства за защита.

Какви са надеждните средства за защита?

Ежегодната ваксинация с препарати, одобрени за дадената година от Световната здравна организация.

Работата е там че грипът е различен и специалистите следят какви типове грип се разпространява този сезон, следят маршрутите на епидемиите и дават за различните райони на света съответстващите препоръки какви ваксини да се приготвят.

Хората, които влизат в рисковите групи - деца с хронични заболявания бременни жени възрастни медицински социални работници всяка година трябва да се ваксинират всяка година.

Опасни ли са епидемиите от грип?

Обикновено не са много опасни много, зависи от това кой и от какъв тип грип се разболява. Обикновено грипът не изисква намесата на лекар и преминава от само себе си. Но има случаи, когато е необходимо да се консултирате с лекар. При децата тревожни симптоми може да са учестеното и затруднено дишане, посиняването на кожата, затруднения при хранене и пиене, при рязко повишение на температурата, кашлица след подобряване на състоянието. При възрастните  - трудности с дишането, болки в гърдите и стомаха, внезапни пристъпи за повръщане, нарушение на чувство за ориентация. И това не е пълният списък. Общото правило е просто  - ако ви безпокоят някакви симптоми - най добре е да се обърнете към лекар.

Може ли ваксинацията да предизвика усложнения?

Усложненията са възможни, но ваксината срещу грип се определят като едно от най-безопасните и ефективни медицински средства.

Кога е най-добре да се ваксинираме?

Най-добре да се ваксинираме не по-късно от две седмици до началото на епидемията на сезонния грип като обикновено това става в първата половина на януари и втората половина на февруари. По-рано от септември няма смисъл да се праси ваксинация, защото прогнозите на Световната здравна организация за ваксините се публикуват обикновено едва през лятото, а след което трябва да мине време за тяхната подготовка и проверка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !