"Мю" и южноафриканският C.1.2 са най-новите варианти на COVID. Има ли повод за безпокойство?

Ваня Милева Последна промяна на 03 септември 2021 в 00:01 10284 0

Кредит: Cathrine Scheepers et al., doi: https://doi.org/10.1101/2021.08.20.21262342

За първи път вариантът "Мю" е открит в Колумбия и е докладван в 40 страни. Най-новият вариант в Южна Африка не е толкова разпространен, но се наблюдава.

Новият коронавирус остава верен на себе си - появиха се два нови варианта, които държат здравните експерти нащрек. Всъщност вирусите правят точно това. Те непрекъснато еволюират и мутират заради натиска на естествения отбор, но и поради възможност и късмет.

Единият от тях, В.1.621, за първи път открит в Колумбия, вече е определен като вариант, предизвикващ интерес (VOI - variant of interests) от Световната здравна организация (СЗО) и е наречен "Мю". Вторият, C.1.2, е открит в Южна Африка и показва някои характеристики, които според експертите могат да създадат притеснения, въпреки че разпространението му досега е ограничено. Ето един кратък преглед и на двата варианта.

Защо тези два варианта привлякоха вниманието?

Наречен според системата за етикетиране на СЗО за варианти, базирани на гръцки букви, Мю е открит за първи път в Колумбия през януари тази година. Той бе класифициран като VOI на 30 август, след като здравната агенция на ООН отбеляза, че „има съвкупност от мутации, които показват потенциални свойства, че може да избягва реакциите на имунната система“.

Това означава, че е установено, че е способен да избягва антителата, произведени чрез инфекция или ваксинация, като СЗО подчертава, че предварителните данни „показват намаляване на неутрализиращия капацитет на реконвалесцентни и ваксинирани серуми“, въпреки че отбелязва, че тези констатации трябва „да бъдат потвърдени от допълнителни проучвания".

Изводът на СЗО, че може да победи антителата, е на базата на това, че е подобен на бета (B.1.351) варианта, който за първи път е открит в Южна Африка и сега е доминиращият вариант там, бета вариантът е класифициран като обезпокоителни варианти (VOC - variants of concern) през декември миналата година. Това също е черта, споделена от другия вариант, фокусирал вниманието, отново в Южна Африка.

C.1.2 все още няма етикет с гръцка буква, тъй като не е определен от СЗО - „споделя няколко общи мутации с бета и делта варианти“, но в същото време „новата линия има редица допълнителни мутации“ според National Institute for Communicable Diseases (NICD).

Вирусолог обяснява защо паника заради варианта C.1.2 е излишна

"C.1.2 има много отделни мутации, но всъщност не знаем как ще работят заедно в пакет. И е твърде рано да се каже как тези варианти ще повлияят на хората в сравнение с други варианти", обяснява в статия в The Conversation Иън Макей (Ian Mackay), доцент от Медицински факултет на Университета в Куинсланд. И добавя: "Няма място за паника".

На този етап не знаем достатъчно за това как С.1.2 се държи, тъй като все още не се е разпространил достатъчно. Той представлява по-малко от 5 процента от новите случаи в Южна Африка и е открит само в около 100 случая на COVID по света от май.

Все още не е посочен от Световната здравна организация като вариант на интерес или вариант на безпокойство.

За какви мутации говорим?

Повечето от често срещаните мутации, които правят новия коронавирус по-заразен, обикновено са в шиповидните структури на повърхността му, които той използва, за да нахлуе и да се прикрепи към човешките клетки. Антителата, произведени от имунната система след инфекция или в резултат на ваксинация, са насочени към откриване и деактивиране на тези шипове. Следователно промяната в протеина на новия коронавирус може потенциално да направи вируса по-малко податлив на антителат, тъй като така измества целта.

В предварително проучване, което тепърва ще бъде рецензирано, за вариант C.1.2 се казва, че "съдържа множество замествания и делеции в шиповия протеин, които са наблюдавани при други органични съединения и са свързани с увеличено предаване и намалена чувствителност към неутрализация". Освен това, сигнализирано е за "натрупване на допълнителни мутации “предизвикващи загриженост“.

Местоположение на мутациите на C.1.2 в шиповия протеин.
a, Филогенетично дърво, подчертаващо въвеждането на мутации в шипове в различните подкладове от рода C.1.2.  b, Визуализация на мутации, определящи род C.1.2, споделени с други обезпокоителни варианти (VOC) и варианти, представляващи интерес (VOI). c, Схема, показваща C.1.2 мутации на шиповия протеин SARS-CoV-2. Кредит: Кредит: Cathrine Scheepers et al., doi: https://doi.org/10.1101/2021.08.20.21262342

Къде са открити тези варианти?

Според  до 29 август над 4500 проби от В.1.621 и свързания с него вариант, В.1.621.1, са открити в 39 държави по света. Но се добавя, че „глобалното разпространение на варианта Mu сред секвенираните проби са намалели и в момента са под 0,1 % ", въпреки че се отбелязва, че "разпространението в Колумбия (39 %) и Еквадор (13 %) постоянно се увеличава".

В докладите в началото на август се казва, че седем жители на дом за възрастни в Белгия са получили инфекция, причинена от варианта "Мю". Макар всичките седем пациенти да са били ваксинирани срещу COVID-19, специалистите посочват, че някои от тях вече са с влошено здраве.

Южноафрикански изследователи съобщават, че C.1.2 е открит във всички провинции на страната между май и август, макар и „при относително ниска честота (до ~ 2 % от геномите)“. Този вариант е открит и в проби от най-малко седем държави в Африка, Европа, Азия и Океания.

Според онлайн-тракери на вариантите нито Мю, нито C.1.2 досега не са били открити в пробите от Индия, които са били подложени на геномно секвениране.

Ще бъдат ли ефективни ваксините срещу тези варианти?

Класификацията VOI (обезпокоителен вариант), който сега е получил вариантът "Мю", се дава на онези варианти, за които е установено, че имат такива генетични промени, които се считат за способни да допринесат за „повече предаване, тежест на заболяването, избягване на реакциите на имунната система, на диагностиката или терапиите“, а също и такива, за които е „установено, че причиняват значително разпространение сред популациите от  или множество клъстери COVID-19, в множество страни с нарастващо относително разпространение“. Досега са идентифицирани пет VOI, включително "Капа" или B.1.617.1, за първи път докладвани в Индия през октомври миналата година, приблизително по същото време, когато вариантът "Делта" (B.1.617.2) набираше сила.

"Делта" е VOI - един от четирите в момента - което означава, че СЗО е установила, че отговаря на критериите за определяне като VOI и по-нататък, или показва „увеличаване на предаваемостта или пагубна промяна в епидемиологията на COVID-19, или увеличена вирулентност или промяна в клиничното представяне на болестта". Това също може да означава, че води до „намаляване на ефективността на обществените здравни и социални мерки или наличните диагностични средства, ваксини, терапевтични средства".

Но в научната и медицинската общност има консенсус, че всяка ваксина осигурява достатъчна защита срещу различните варианти на новия коронавирус. Докато случаите на „пробив“ не са необичайни - това са хора, които се заразяват с инфекция, след като са получили пълната си доза ваксина - експертите посочват, че процентът на хоспитализация и смърт за такива хора е много по-нисък от този при неваксинираните.

Що се отнася до C.1.2, южноафриканските изследователи твърдят, че макар мутациите в тази линия да предполагат, че „може да е възможно частично имунно бягство, но въпреки това, ваксините все пак ще предлагат високи нива на защита срещу хоспитализация и смърт“.

„Ваксинацията остава от решаващо значение за защита на хората в нашите общности с висок риск от хоспитализация и смърт, за намаляване на натоварването на здравната система и за забавяне на предаването“, подчертават специалистите, добавяйки, че ваксинацията трябва да се комбинира с всички останали обществени здравни и социални мерки като „осигуряване на добра вентилация във всички споделени пространства, носене на маски, редовно миене или дезинфекция на ръцете и повърхностите и поддържане на 1,5 м разстояние от другите, доколкото е възможно“.

Справка: 

The continuous evolution of SARS-CoV-2 in South Africa: a new lineage with rapid accumulation of mutations of concern and global detection
Cathrine Scheepers et al., doi: https://doi.org/10.1101/2021.08.20.21262342

Weekly epidemiological update on COVID-19 - 31 August 2021, WHО

Източници:

EXPLAINED: Mu, South African C.1.2 Are The Newest COVID Variants, Here's What They Mean For Vaccines

There’s no need to panic about the new C.1.2 variant found in South Africa, according to a virologist, The Conversation 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !