Млечен гел предотвратява и лекува алкохолна интоксикация при мишки

Гел на базата на млечен протеин предотвратява интоксикация при мишки след неограничен достъп до алкохол и те се възстановяват по-бързо. Ако се докаже, че е безопасен и ефективен при хората, той може да осигури бърз начин за изтрезняване

Ваня Милева Последна промяна на 15 май 2024 в 00:00 1314 0

На група мишки е предложен неограничен достъп до етанол, вид алкохол, използван в напитките, в продължение на 10 дни. Когато след това изследователите дават на мишките гела, нивата на алкохол в кръвта им падат с малко над 55% след 4 часа.
На група мишки е предложен неограничен достъп до етанол, вид алкохол, използван в напитките, в продължение на 10 дни. Когато след това изследователите дават на мишките гела, нивата на алкохол в кръвта им падат с малко над 55% след 4 часа.

Гел на основата на млечен протеин драстично намалява нивото на алкохол в кръвта на пияни мишки. След по-нататъшни изследвания един ден може да се използва за справяне с вредните ефекти от прекомерната консумация на алкохол при хората или дори за предотвратяване на пиянството.

Има няколко терапии за тежка интоксикация, като инжектиране на определени ензими, но те често са инвазивни, коментира Рафаеле Мезенга (Raffaele Mezzenga) от ETH Цюрих, Швейцария.

За да осигурят алтернативен подход, Мезенга и колегите му са разработили гел за поглъщане, който може както да предотврати интоксикацията, така и да лекува нейните негативни ефекти.

Екипът комбинира нановлакна, направени от суроватъчен протеин, наречен бета-лактоглобулин, страничен продукт от производството на сирене, с частици желязо. Това създава гел, който имитира структурата на ензим, който кара тялото да разгражда алкохола до оцетна киселина, която играе важна роля в метаболизма на мазнините и въглехидратите, вместо по-токсичния химикал ацеталдехид, който може да предизвика отрицателни последици за здравето.

На група мишки е предложен неограничен достъп до етанол, вид алкохол, използван в напитките, в продължение на 10 дни. Когато след това изследователите дават на мишките гела, нивата на алкохол в кръвта им падат с малко над 55% след 4 часа. Това е много по-бърз спад, отколкото се наблюдава при друга група интоксикирани мишки, на които не е даден гел, разказва Мезенга. Нивата на ацеталдехид също драстично намаляват в първата група, след като тези мишки изяждат гела.

В друга част от експеримента екипът установява, че мишките, които едновременно консумират алкохол всеки ден в продължение на 10 дни и ядат гела през същия период, имат много по-здрави органи от тези, които изобщо не го ядат. Техните органи са били "почти неразличими от тези на мишки, които не са пили алкохол", коментира Мезенга.

"Ако погълнете този гел преди да пиете, по-голямата част от алкохола, който пиете, се превръща в оцетна киселина“, обяснява Мезенга. "Това означава, че алкохолът не преминава в кръвта и не страдате от страничните ефекти."

Сега екипът се надява да тества ефикасността на гела при хора.

"Мисля, че хората, които имат алкохолна зависимост, ще имат голяма полза от това като терапевтично лечение", отбелязва Мезенга. Може също така да помогне на хора без такава зависимост да пият алкохол, без да се опияняват.

Справка: Su, J., Wang, P., Zhou, W. et al. Single-site iron-anchored amyloid hydrogels as catalytic platforms for alcohol detoxification. Nat. Nanotechnol. (2024). https://doi.org/10.1038/s41565-024-01657-7 

Източник: Edible gel prevents and treats alcohol intoxication in mice, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !