Може да се отслабне с диета от ултрапреработени храни

Ваня Милева Последна промяна на 06 август 2025 в 00:00 58 0

протеинови барчета

Кредит GetArchive / Public domain

Храни като зърнени закуски или протеинови барчета могат да бъдат домашно приготвени или закупени от магазина и пак да съдържат ултрапреработени съставки.

Изглежда, че може да отслабнете, докато ядете и ултрапреработени храни – но в по-малка степен, отколкото ако ги изключите.

За ултрапреработени храни се смятат претърпелите значителна промишлена обработка и ако включват съставки, които никога или рядко се използват, когато готвим в дома си като например царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, или добавки, които правят продукта по-вкусен или привлекателен, като ароматизанти, консерванти и изкуствени оцветители.

Много проучвания свързват консумацията на ултрапреработени храни с неблагоприятни последици за здравето, като сърдечно-съдови проблеми, диабет тип 2 и наддаване на тегло, но тези проучвания са били наблюдателни.

Ултрапреработените храни също така често имат високо съдържание на захар, сол или мазнини – като бисквитките и ястията за микровълнова фурна – което предизвиква дебат дали просто съставките правят ултрапреработените храни нездравословни или има нещо присъщо вредно в самата обработка.

За да разберат по-добре това в контекста на загубата на тегло, Самюъл Дикен (Samuel Dicken) от Университетския колеж в Лондон и неговите колеги са провели проучване, в което 55 души с наднормено тегло или затлъстяване са били рандомизирани да се хранят с диета от ултрапреработени или минимално преработени храни.

"Очевидно всеки си представя пица, пържени картофи и подобни неща, когато мисли за ултрапреработени храни", разказва Дикен.

Изследователите обаче са се уверили, че и двете диети са в съответствие с британското ръководство Eatwell Guide, което насърчава здравословна и балансирана диета, включваща поне пет порции плодове и зеленчуци на ден и няколко източника на протеини, като боб, риба, яйца и месо. Двете диети са съчетани така, че да съдържат приблизително еднакви нива на мазнини, захар, сол и въглехидрати.

Храна е била доставяна на участниците, което го прави първото проучване, сравняващо подобни диети в реални условия, а не в болница или лаборатория. При ултрапреработената група това включва неща като зърнена закуска, протеинови барчета, сандвичи с пилешко месо и готови лазани, но версии с ниско съдържание на мазнини и сол.

Минимално преработената диета е включвала домашно приготвени храни като овесени ядки, пилешка салата, хляб, приготвен от нулата, и спагети болонезе. И на двете групи е дадено достатъчно храна за около 4000 калории на ден и им е казано да ядат колкото искат. Половината от участниците  са на едната диета в продължение на осем седмици, другата половина - на другата, а след това те се разменят след четириседмична почивка.

На участниците е било казано, че проучването изследва здравословните ефекти на балансираните хранения, приготвени по различни начини, вместо да търси конкретно загуба на тегло, но и двете диети все пак водят до загуба на килограми: диетата с минимално преработени храни води до средно намаление на теглото с 2%, а ултрапреработената диета - до намаление с 1%.

"Наблюдавахме по-голяма загуба на тегло при минимално преработената диета и не само това, но и по-голяма загуба на мазнини, както и по-голямо намаляване на апетита", заявява Дикен.

Изследователите са разгледали други показатели за здравето и установили, че минимално преработената диета е намалила количеството мазнини в телата им и нивата им в кръвта.

Може би изненадващо, ултрапреработената диета е довела до по-ниски нива на липопротеини с ниска плътност или "лош" холестерол.

Все пак ултрапреработената диета е по-калорична от минимално преработената, което би могло да е причина за разликата в загубата на тегло, посочва Киаран Форде (Ciarán Forde) от Университета Вагенинген, Нидерландия.

"Основният въпрос остава без отговор - какъв тип обработка или съставка е причината за наблюдаваните ефекти", отбелязва Форде.

Форде добавя, че не е изненадващо, че участниците са загубили тегло, като се има предвид, че първоначално са били с наднормено тегло или затлъстяване и след това са преминали на здравословна диета. Това може да означава, че резултатите от отслабването няма да се отнасят за по-широката популация.

Справка: Dicken, S.J., Jassil, F.C., Brown, A. et al. Ultraprocessed or minimally processed diets following healthy dietary guidelines on weight and cardiometabolic health: a randomized, crossover trial. Nat Med (2025). https://doi.org/10.1038/s41591-025-03842-0 

Източник: You can lose weight on a diet of ultra-processed food, New Scientist

Още по темата

    Най-важното
    Всички новини