
Изглежда, че може да отслабнете, докато ядете и ултрапреработени храни – но в по-малка степен, отколкото ако ги изключите.
За ултрапреработени храни се смятат претърпелите значителна промишлена обработка и ако включват съставки, които никога или рядко се използват, когато готвим в дома си като например царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, или добавки, които правят продукта по-вкусен или привлекателен, като ароматизанти, консерванти и изкуствени оцветители.
Много проучвания свързват консумацията на ултрапреработени храни с неблагоприятни последици за здравето, като сърдечно-съдови проблеми, диабет тип 2 и наддаване на тегло, но тези проучвания са били наблюдателни.
Ултрапреработените храни също така често имат високо съдържание на захар, сол или мазнини – като бисквитките и ястията за микровълнова фурна – което предизвиква дебат дали просто съставките правят ултрапреработените храни нездравословни или има нещо присъщо вредно в самата обработка.
За да разберат по-добре това в контекста на загубата на тегло, Самюъл Дикен (Samuel Dicken) от Университетския колеж в Лондон и неговите колеги са провели проучване, в което 55 души с наднормено тегло или затлъстяване са били рандомизирани да се хранят с диета от ултрапреработени или минимално преработени храни.
"Очевидно всеки си представя пица, пържени картофи и подобни неща, когато мисли за ултрапреработени храни", разказва Дикен.
Изследователите обаче са се уверили, че и двете диети са в съответствие с британското ръководство Eatwell Guide, което насърчава здравословна и балансирана диета, включваща поне пет порции плодове и зеленчуци на ден и няколко източника на протеини, като боб, риба, яйца и месо. Двете диети са съчетани така, че да съдържат приблизително еднакви нива на мазнини, захар, сол и въглехидрати.
Храна е била доставяна на участниците, което го прави първото проучване, сравняващо подобни диети в реални условия, а не в болница или лаборатория. При ултрапреработената група това включва неща като зърнена закуска, протеинови барчета, сандвичи с пилешко месо и готови лазани, но версии с ниско съдържание на мазнини и сол.
Минимално преработената диета е включвала домашно приготвени храни като овесени ядки, пилешка салата, хляб, приготвен от нулата, и спагети болонезе. И на двете групи е дадено достатъчно храна за около 4000 калории на ден и им е казано да ядат колкото искат. Половината от участниците са на едната диета в продължение на осем седмици, другата половина - на другата, а след това те се разменят след четириседмична почивка.
На участниците е било казано, че проучването изследва здравословните ефекти на балансираните хранения, приготвени по различни начини, вместо да търси конкретно загуба на тегло, но и двете диети все пак водят до загуба на килограми: диетата с минимално преработени храни води до средно намаление на теглото с 2%, а ултрапреработената диета - до намаление с 1%.
"Наблюдавахме по-голяма загуба на тегло при минимално преработената диета и не само това, но и по-голяма загуба на мазнини, както и по-голямо намаляване на апетита", заявява Дикен.
Изследователите са разгледали други показатели за здравето и установили, че минимално преработената диета е намалила количеството мазнини в телата им и нивата им в кръвта.
Може би изненадващо, ултрапреработената диета е довела до по-ниски нива на липопротеини с ниска плътност или "лош" холестерол.
Все пак ултрапреработената диета е по-калорична от минимално преработената, което би могло да е причина за разликата в загубата на тегло, посочва Киаран Форде (Ciarán Forde) от Университета Вагенинген, Нидерландия.
"Основният въпрос остава без отговор - какъв тип обработка или съставка е причината за наблюдаваните ефекти", отбелязва Форде.
Форде добавя, че не е изненадващо, че участниците са загубили тегло, като се има предвид, че първоначално са били с наднормено тегло или затлъстяване и след това са преминали на здравословна диета. Това може да означава, че резултатите от отслабването няма да се отнасят за по-широката популация.
Справка: Dicken, S.J., Jassil, F.C., Brown, A. et al. Ultraprocessed or minimally processed diets following healthy dietary guidelines on weight and cardiometabolic health: a randomized, crossover trial. Nat Med (2025). https://doi.org/10.1038/s41591-025-03842-0
Източник: You can lose weight on a diet of ultra-processed food, New Scientist
Още по темата

Медицина
Тирзапетид срещу Семаглутид: Кое средство за отслабване е по-ефикасно?

Човекът
Антиваксърът Робърт Ф. Кенеди-младши вече е могъща сила в науката на САЩ: Какво ще предприеме?

Медицина
20 начина лесно да подобрим здравето си според изследванията от 2024 г.

Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Прост Човек
Стъклените бутилки съдържат 5 до 50 пъти повече микропластмаси от пластмасовите бутилки
dolivo
Най-старите "човешки" фосили в Япония, се оказаха нечовешки, твърди ново проучване
dolivo
Как „зеленото побутване“ стимулира устойчивите избори на хората
helper68
Натурални суперколайдери: Черните дупки могат да се използват ускорители на частици