Недостатъчният прием на тези 6 здравословни храни се свързва с по-чести сърдечносъдови заболявания и смъртни случаи в световен мащаб

Оценката е получена от продължаващото широкомащабно глобално проучване Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE)

Ваня Милева Последна промяна на 11 юли 2023 в 00:01 5264 0

Консумацията на плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, риба и пълномаслени млечни продукти е от ключово значение за намаляване на риска от ССЗ, включително инфаркти и инсулти. Проучването установи също така, че здравословното хранене може да се постиг

Кредит Medical Society/ Alicia Bruce (CC BY-NC-ND 3.0)

Консумацията на плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, риба и пълномаслени млечни продукти е от ключово значение за намаляване на риска от ССЗ, включително инфаркти и инсулти. Проучването установи също така, че здравословното хранене може да се постигне по различни начини, като например включване на умерени количества пълнозърнести храни или непреработени меса.

Проучване установи, че не се консумират достатъчно количество от шест важни храни в комбинация е свързано с по-висок риск от сърдечносъдови заболявания (ССЗ) при възрастни.

Консумацията на плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, риба и пълномаслени млечни продукти е от ключово значение за намаляване на риска от ССЗ, включително инфаркти и инсулти. Проучването установи също така, че здравословното хранене може да се постигне по различни начини, като например включване на умерени количества пълнозърнести храни или непреработени меса.

Предишни и подобни изследвания са били фокусирани върху западните страни и диетите, които комбинират вредни, свръхпреработени храни с богати на хранителни вещества храни. Това изследване има глобален обхват и се фокусира върху храни, които обикновено се считат за здравословни.

По оценки на Световната здравна организация през 2019 г. близо 18 милиона души са починали от ССЗ, което представлява 32% от всички смъртни случаи в света. От тези смъртни случаи 85% се дължат на инфаркти и инсулти. Изследователите от Института за изследване на здравето на населението (PHRI) и техните сътрудници по света анализират данни от 245 000 души в 80 държави от множество проучвания.

Резултатите са публикувани в European Heart Journal на 6 юли.

Изследователите извеждат оценка на храненето от провежданото в момента широкомащабно глобално "Проспективно епидемиологично проучване на градските и селските райони" (PURE - Prospective Urban and Rural Epidemiological) на PHRI, след което я възпроизвеждат в пет независими проучвания за измерване на здравните резултати в различни региони на света и при хора със и без предшестващи ССЗ.

Освен че е наистина глобален, индексът на здравословното хранене PURE се фокусира върху изключително защитни или естествени храни.

"Ние сме уникални по отношение на този фокус. Другите оценки на храненето комбинират храни, считани за вредни - като преработени и ултрапреработени храни - с храни и хранителни вещества, за които се смята, че защитават здравето на човека", заявява първият автор Андрю Менте (Andrew Mente), учен от PHRI и асистент в катедрата по методи, доказателства и въздействие на здравните изследвания в Университета Макмастър.

"Напоследък се обръща все по-голямо внимание на по-високата консумация на протективни храни с цел превенция на заболяванията. Освен по-големите количества плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, изследователите показаха, че умереността е от ключово значение при консумацията на естествени храни", отбелязва експертът.

"Умерените количества риба и пълномаслени млечни продукти са свързани с по-нисък риск от ССЗ и смъртност. Същите здравни резултати могат да бъдат постигнати и при умерена консумация на зърнени храни и месо - стига това да са нерафинирани пълнозърнести храни и непреработени меса."

Индексът за здравословно хранене PURE препоръчва среден дневен прием на: Плодове - две до три порции; зеленчуци - две до три порции; ядки - една порция; и млечни продукти - две порции. Оценката включва и три до четири седмични порции бобови растения и две до три седмични порции риба. Възможните заместители включват пълнозърнести храни с една порция дневно и непреработено червено месо или птиче месо с една порция дневно.

Яжте повече: Общо: Какво се брои за порция? 
Плодове и зеленчуци  4 до 5 порции дневно  1 средна ябълка, банан, круша; 1 чаша листни зеленчуци; 1/2 чаша други зеленчуци 
Бобови растения  3 до 4 порции седмично  1/2 чаша боб или леща 
Ядки  7 порции седмично  1 унция (около 30 гр) ядки или фъстъци 
Риба  2 до 3 порции седмично  3 унции варени (размер на колода карти) 
Млечни продукти  14 порции седмично  1 чаша мляко или кисело мляко; 1 ½ унция сирене 
Пълнозърнести храни  Умерените количества (напр. 1 порция дневно ) могат да бъдат част от здравословна диета  1 филия (40 гр) хляб; ½ среден (40 г) плосък хляб; ½ чаша (75–120 гр) варен ориз, ечемик, елда, грис, полента, булгур или киноа 
Непреработено месо Умерените количества (напр. 1 порция дневно ) могат да бъдат част от здравословна диета  3 унции (∼100 гр) варено червено месо или птиче месо 

Забележки:

Средните стойности на дневния прием на хранителните компоненти в общата кохорта PURE са: Плодове, 145 гр; зеленчуци, 250 гр; бобови растения, 38 гр; ядки, 9 гр; риба, 12 гр; млечни продукти, 113 гр; пълнозърнести храни, 35 гр.; и непреработено червено месо или птиче месо 58гр.

Когато са включени червеното месо или пълнозърнестите храни в оценката на диетата в анализ на чувствителността, резултатите са сходни (нито по-силни, нито по-слаби), което показва, че умерено количество пълнозърнести храни или непреработено месо може да бъде част от здравословна диета. За тази цел здравословна диета може да бъде постигната по редица начини, които не изискват непременно нито включване, нито изключване на конкретна категория храни.

Справка: Diet, cardiovascular disease, and mortality in 80 countries
Andrew Mente, Mahshid Dehghan, Sumathy Rangarajan, Martin O’Donnell, Weihong Hu, Gilles Dagenais, Andreas Wielgosz, Scott A Lear, Li Wei, Rafael Diaz 
European Heart Journal, ehad269, Published: 06 July 2023, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehad269 

Източник: Not eating enough of these six healthy foods is associated with higher cardiovascular disease and deaths globally, McMaster University 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !