
Да се поемат храни, богати на аминокиселини, може да е толкова полезно за сърцето ни, колкото и спирането на тютюнопушеното или повече физически упражнения, според ново изследване на Университета в Източна Англия (University of East Anglia - UEA).
Ново изследване, публикувано днес, показва, че хора, които се хранят с високи количества от определени аминокиселини, срещащи се в голямо количество в месо и определени растителни протеини, може да понижи кръвното налягане и артериалната ригидност.
Степента на асоциацията е сходна на тези, докладвани преди това за различни рискови фактори в ежедневието ни, като повишения прием на соли, ниската физическа активност, консумацията на алкохол и тютюнопушенето.
Учените изследвали ефекта на седем аминокиселини за функционирането на сърдечно-съдовата система при почти 2000 жени със нормален BMI коефицент. Данни идват от TwinsUK - най-големия регистър на близнаци във Великобритания с повече от 12 000 регистрирани близнаци, които са използвани при изследване на отношението на различни генетични и фактори на околната среда за възникването на заболявания, свързани с напредването на възрастта.
Те изследвали диетата на индивидите и я сравнили с клинични показатели като кръвно налягане и дебелина и ригидност на кръвоносните съдове. При това учените открили убедителни доказателства, че тези, които консумират най-високи количества аминокиселини, имали по-ниско кръвно налягане и артериална ригидност.
Учените обаче открили, че източникът на тези храни бил ключов - по-високия прием на аминокиселини от растителни източници бил свързан с по-ниско кръвно налягане, а високият прием от животински източници бил свързан с по-ниски нива на артериална ригидност.
Аминокиселините от растителен произход спомагат за поддържане на ниско кръвно налягане и по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Източник: NutraIngredients-USA (CC BY-SA 3.0)
Водещият изследовател д-р Ейми Дженингс (Amy Jennings) от UEA's Norwich Medical School изяснява: "Изследването ни показва защитен ефект на няколко аминокиселини за сърдечносъдовата система. Повишаването на приема на храни, богати на протеини като месо, риба, млечни продукти, бобови растения, броколи и спанак, може да е важен и лесно достъпен начин да се понижи риска от сърдечно-съдови заболявания при хората.
Резултатите от предишни проучвания са осигурили доказателства, че богатата на протеини диета се свързва с понижено кръвно налягане. Ние искахме да проверим дали животинските и растителните източници са по-полезни - така че се задълбахме в темата и се концентрирахме върху няколко аминокиселини, които се срещат и в месо, и в растителна храна.
"Изследвахме седем аминокиселини - аргинин, цистеин, глутамат, глицин, хистидин, левцин и тирозин. Глутаматът, левцинът и тирозинът се откриват във високи количества в животински източници и по-високият им прием бе свързан с по-ниски нива на артериална ригидност."
"Всички седем аминокиселини и особено тези, богати в храните от растителен произход, бяха свързани с понижено кръвно налягане."
"Особено интересен е фактът, че приемът на аминокиселини имаше сходен ефект върху кръвното налягане като отдавна доказани фактори: приемът на сол, физическата активност и консумацията на алкохол. Що се отнася до артериалната ригидност, зависимостта бе сходна на установената при непушачи."
"Високото кръвно налягане е един от най-важните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Понижаването му води до понижаване на смъртността от инфаркти и коронарна болест на сърцето - така че промяната на диетата, така че тя да включва повече месо, риба, млечни продукти и бобови растения може да подпомогне както за предотвратяването, така и за лечение на тези заболявания."
"Здравословният дневен прием се равнява на около 75г пържола, 100г филе от сьомга или 500 мл обезмаслено мляко", добавя д-р Дженингс.
Проф. Тим Спектор (Tim Spector) от отдела по Изследвания на близнаци към лондонския King's college коментира: "Откритието, че приемът на определени типове месо и растения е свързан с по-здравословно ниво на кръвно налягане е изключително вълнуващо. Трябва непременно да изясним дали този механизъм е директен или в него участва бактериалната ни микрофлора".
Източник: Science Daily
По материали от: A. Jennings, A. MacGregor, A. Welch, P. Chowienczyk, T. Spector, A. Cassidy. Amino Acid Intake Is Inversely Associated with Arterial Stiffness and Central Blood Pressure in Women. Journal of Nutrition, 2015, DOI: 10.3945/%u200Bjn.115.214700
Още по темата

Медицина
Омега-3 мастните киселини се оказаха безполезни в борбата срещу стареенето

Скептик
Органик храните са по-полезни и по-вкусни или как лъжем сами себе си

Скептик
Какво ще стане, ако всички станат вегани

Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари