Можем ли да разчитаме на приложенията срещу забременяване?

НАУКАOFFNEWS Последна промяна на 15 август 2018 в 16:01 5152 2

Кредит Pixabay

Мобилните приложения за предпазване от забременяване набират популярност сред жените по целия свят. Едно от най-предпочитаните например вече има над 800 000 потребители. Но доколко можем да разчитаме на смартфона си като контрацептивен метод?

За съжаление, отговорът е: не на 100 процента. Опитът в Швеция - една от най-технологично развитите европейски нации, го доказва.

От началото на годината в скандинавската държава, където тзи приложения са особено популярни, са докладвани 142 случая на нежелани бременности след употреба на мобилни приложения, предпазващи от зачеване. Това кара шведската агенция по лекарствата да разследва ситуацията.

Как работят?

Приложенията изчисляват кога жената е в овулация на база на нейната температура. Известно е, че температурата варира с няколко десети в зависимост от това от дали жените са в овулация или не и дали тя предстои скоро. Този метод е отдавна познат в медицината и се нарича базална температура. Тя се мери рано сутрин и се нанася в таблица или графика. Когато  овулацията наближи, температурата се покачва и се задържа на пиковите нива няколко дни, а после отново спада. Потребителките въвеждат данните от термометъра в приложението на телефона си, а той изчислява дали в този ден са фертилни и дали могат да правят секс без предпазно средство или трябва да вземат и други мерки срещу забременяване.

"Помня точната дата на зачеване, тъй като съпругът ми беше извън града две седмици преди и след нея. Не знам защо приложението отчете "Not fertile" (Не фертилна). Два дни след това все още показваше, че всичко е наред", споделя пред Би Би Си жена, която има 3 малки деца, едно от които "благодарение" на приложението.

Според проучвания приложенията от този тип са ефективни при около 93 на сто от потребителите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

18.08 2018 в 19:45

Методът на "безопасните дни" дава еволюционно предимство на жените с нередовен менструален цикъл. Под най-различни форми той се ползва от поне 3000 години и резултати определено има.

От друга страна, все някак трябва да се случват и децата.

6006

1

Margarita Lazova

16.08 2018 в 08:49

Наистина е така, аз ползвам българското period28 и съм много доволна!