На 24 септември 1501 е роден Джироламо Кардано - ученият, дал на света кардановия вал

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 септември 2022 в 00:00 49396 1

Джироламо Кардано (Girolamo Cardano) е роден на 24 септември 1501 г. в Павия.

Името на този италиански математик, философ и лекар от XVI век е известно днес на всеки автомобилист. Но не всеки шофьор знае, че същият Кардано първи въвежда един нов тип числа, които сто години по-късно Декарт ще нарече имагинерни.

Същият Кардано обогатява математиката като пръв публикува решенията на уравнения от трета и четвърта степен.

Джироламо Кардано се ражда като извънбрачен син на Фацио Кардано, юрист, математик и приятел на Леонардо да Винчи. Джироламо бил ексцентричен и конфликтен, като навсякъде лесно си печелел врагове. Нееднократно се е опитвал да постъпи като преподавател в Колежа по медицина в Милано, но не го допускали заради лошата му репутация и извънбрачен произход. Въпреки това, той е първият, описал болестта коремен тиф и бил високо ценен от пациентите си, сред които мнозина били знатни особи.

Кардано заработвал допълнително като изготвял астрологични алманаси и хороскопи. За изготвянето и публикуването на хороскопа на Исус Христос през 1570 е обвинен в ерес, прекарва няколко месеца в затвора и е бил принуден да отиде в Рим, за да поиска прошка за греховете си от папата.

Според легендата, Кардано предсказва и деня на смъртта си и за да подкрепи своята прогнози, се е самоубил. Всъщност е сбъркал с 3 години.

Като истински учен-енциклопедист от Ренесанса Кардано се занимава не само с медицината, а и дава своя принос в много области на науката.

Той първи в Европа (изключваме арабските математици) е започнал използва отрицателни корени на уравненията.

Неговото име носи формулата на Кардано за намиране на корените на едно непълно кубично уравнение от вида: x3 + ax + b = 0. Всъщност, Кардано можел да решава кубични уравнения от три типа: x3+b=ax, x3=ax+b и x3+ax=b, където a, b са положителни числа. Тези уравнения се считали за различни, зашото отрицателните коефициенти по времето на Кардано практически не се използвали.

Кардано не е открил този алгоритъм и даже не се и опитвал да си го приписва. В своя трактат "Великото изкуство" (Ars magna) той си признал, че е научил формулата от Николо Тарталия,  на когото обещал да я запази в тайна, но не удържал на думата си и я публикувал в трактата си. Ето как се оправдава в своя трактат:

Получавайки решението на Тарталия и търсейки доказателство за него, аз стигнах до заключението, че тук може да се направят още много други неща. Преследван от тази мисъл и с нарастваща вяра, аз открих тези други неща, отчасти сам, отчасти с помощта на Лодовико Ферари, някога мой ученик.

Но все пак името на Кардано завинаги е свързано с карданния вал. Разказва се, че когато през 1541 испанският крал Карл V триумфално влиза в покорения Милано, ректорът на колегията на лекарите Кардано бил поканен да премине заедно с кралската карета. Благодарният Кардано в отговор на жеста се погрижил за комфорта на императора. Той предложи да снабди каретата с окачване от два свързани помежду си вала. Така се ражда известната карданова предавка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!